Ciszjordániára is átterjedt a kiújult izraeli-palesztin konfliktus

külföld
2021 május 14., 19:44

Több száz palesztin tüntető csapott össze pénteken Ciszjordániában az izraeli hadsereg ott állomásozó erőivel, az összetűzésekben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább tíz palesztin életét vesztette. A Gázai övezetben az izaeli bombázásoknak hétfő óta legalább 122 halálos áldozata van, köztük 31 gyermek és 19 nő, 830-an pedig megsebesültek.

Ciszjordániában több tucat helyen demonstráltak a palesztinok, abroncsokat égettek az utakon, köveket dobáltak az izraeli katonák felé, és Jichár mellett Ciszjordánia északi részén többfelé gyújtogattak. A tüzeken megpróbál úrrá lenni az izraeli tűzoltóság. Az egyik halott egy Dzsenin közeli tüntetésen halt meg, ahol egyes források szerint több ezer helyi lakos vett részt a tiltakozásokban.

Palesztin tüntetők dobják vissza az izraeli erők könnygáz gránátjait Ciszjordániában, egy zsidó telep közelében.
photo_camera Palesztin tüntetők dobják vissza az izraeli erők könnygáz gránátjait Ciszjordániában, egy zsidó telep közelében. Fotó: ABBAS MOMANI/AFP

Péntek délután az északi, Libanonnal szomszédos határnál, Metulla közelében is tüntetők tucatjai jelentek meg libanoni és palesztin zászlókat lobogtatva a libanoni oldalon, átvágták a határkerítést, és többen betörtek izraeli területre, ahol gyújtogatni kezdtek. Az izraeli határőrök gépfegyverekkel és harckocsikkal lőttek feléjük, mire visszatértek Libanonba, miután egyikük megsebesült. A környéken élő izraelieket felszólították a biztonságiak, hogy maradjanak otthonaikban.

A gázai harcok és a ciszjordániai összecsapások mellett Izraelben is több helyen csaptak össze zsidó és palesztin csoportok, Reuven Rivlin izraeli elnök a BBC beszámolója szerint polgárháborúhoz közelinek nevezte a helyzetet. A rendőrség több mint 400 főt letartóztatott, többségükben arabokat, miközben az a vád érte a hatóságokat, hogy az arabok otthonait megtámadó zsidó fiatalokkal nem foglalkoznak. Ezt a rendőrség visszautasította.

Palesztinok az izraeli légicsapások után, a Gázai övezet északi részén.
photo_camera Palesztinok az izraeli légicsapások után, a Gázai övezet északi részén. Illusztráció: MAHMUD HAMS/AFP

2014 óta ez a legkomolyabb konfliktus Izrael és a palesztin területek között, amely hétfőn azután robbant ki, hogy Kelet-Jeruzsálemben összecsaptak palesztin tüntetők a rendőrséggel. Az Al-Aksza mecset közelében történt összecsapásokra a Hamász rakétákkal, erre az izraeli légierő bombázásokkal reagált.

Egyiptomi közvetítéssel tűzszüneti tárgyalások kezdődtek, de Izrael elutasította az egy éves nyugalmat ígérő egyiptomi javaslatot, amit a Hamász és a többi gázai terrorszervezet elfogadott. Szintén pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki televíziós beszédében az izraeli-palesztin konfliktus azonnali megfékezésére szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a muszlim országokat. Ahogy Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön közölte, az amerikai kormány támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeüljön a jövő hét elején megvitatni a konfliktust. az Egyesült Államok korábban blokkolt egy ilyen rendkívüli ülést, amely e héten pénteken lett volna. (MTI)