Palkovics: Megépül, és 440 milliárd forintba kerül a Fudan Egyetem budapesti kampusza

oktatás
2021 május 17., 12:55

Miután több mint kétórás megbeszélést tartott Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával a diákváros-projekt ügyében, Palkovics László az újságíróknak kijelentette:

a diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat.

A főpolgármester és a ferencvárosi polgármester eredménytelennek minősítette tárgyalást, a miniszter szerint csak egy ponton volt "egyet nem értés." A Világgazdaság beszámolója alapján amíg a kormányzat szerint az eredeti projektterv is számol egy egyetemmel, addig a főpolgármester szerint erről eddig nem volt szó. Palkovics újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy

"a Fudan Egyetemmel történt megállapodás szerint a bölcsészettudományi és közgazdasági képzés mellett műszaki és orvosképzés valósulna meg a budapesti kampuszon. Az egyetem a jelenlegi becslések szerint 440 milliárd forintból valósulhat meg."

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az elmúlt hetekben pörgött fel a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügye. A projektet kormánybiztosként Palkovics László miniszter irányítja. Az eddig kiszivárgott kormányzati anyagok szerint a kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, ami mellé a magyar állam még 100 milliárd forint támogatás is adna.

Bár Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük. A Fudan Egyetem chartája az 1960-as éveket idézi, és a kínai oktatáspolitika változásai nem hagynak sok kétséget afelől, hogy komolyan gondolják a szocializmus sajátos kínai verziójának terjesztését. Videónk a Kínai Kommunista Párt magyarországi beruházásról:

link Forrás