Törvénytelen entitásként tanítanák az Uniót a lengyel iskolákban

külföld
2021 május 20., 11:55

A lengyel kormány tervei szerint nagyobb óraszámban tanítanák a történelmet az iskolákban a gyerekek nemzeti identitásának erősítése érdekében. Ez is része annak a reformcsomagnak, ami a gazdaságpolitikában az eddiginél progresszívebb adórendszert és bőkezűbb támogatásokat jelent.

Az oktatási miniszter további részleteket is elárult a történelemtanítással kapcsolatos elképzelésekről. Az Európai Uniót például „törvénytelen entitásként” értelmeznék, ami valaha törvényes volt ugyan, de mára a saját jogi keretrendszerének sem felel meg. „Ezt világosan látjuk” - mondta egy rádióinterjúban.

photo_camera Przemysław Czarnek a Holokauszt emléknapjának online megemlékezésén Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Przemysław Czarnek szerint ideje, hogy az oktatásban ne a múlt negatív aspektusairól beszéljenek, a szégyen helyét vegye át a büszkeség. Persze nem akarják elfelejteni a csúnyább fejezeteket, de inkább „a történelem gyönyörű részeit mutatnák be”, amiket „a balliberális világ” megtorpedózott.

Az interjúról beszámoló Notes from Poland megemlíti, hogy a miniszter korábban a nácizmushoz hasonlította az „LMBT-ideológiát”, kormányzóként pedig egy szélsőjobboldali, etnikailag homogén Lengyelországért kampányoló szervezet rendezvényén szólalt fel.

Tavaly őszi kinevezése óta azt javasolta a tanároknak: használják II. János Pál írásait, amikor szexualitásról és üzleti életről beszélgetnek a diákokkal.