Őrizetbe vettek egy amerikai újságírót Mianmarban, aki a tüntetésekről tudósított

külföld
2021 május 25., 06:31

A hatóságok őrizetbe vettek egy amerikai újságírót, Danny Fenstert a yangoni repülőtéren, amikor fel akart szállni egy Kuala Lumpurba tartó járatra - közölte a CNN-nel a férfi családja, illetve a lap, amelynek dolgozik. Fenster a Frontier Myanmar nevű híroldal szerkesztője, ami a mianmari eseményekről tudósít Yangonban.

„Nem tudjuk, hogy Dannyt miért vették őrizetbe, és hétfő reggel óta nem tudunk kapcsolatba lépni vele. Aggódunk a jólléte miatt, és követeljük az azonnali szabadon engedését” - áll a Frontier Myanmar közleményében. Mindössze annyi információjuk van, hogy az újságírót a hírhedt Insein börtönbe szállították, ahol borzasztó körülmények uralkodnak.

Tankok és tüntetők Yangonban, február 15-én.
photo_camera Tankok és tüntetők Yangonban, február 15-én. Fotó: EyePress News via AFP

Fenster családja azt gyanítja, hogy a katonai juntának nem tetszett, hogy nem tudja kontrollálni a puccsról és a tiltakozásokról a nemzetközi sajtóba kikerülő híreket, ezért fogták el a férfit. A dokumentumai ugyanis rendben voltak, és önként akarta elhagyni az országot, hogy meglátogassa a szüleit. Az amerikai külügyminisztérium figyelemmel kíséri az esetet, és azt mondták, komolyan veszik a felelősségüket abban, hogy segítsék a külföldön lévő amerikai állampolgárokat.

A katonai junta február 1-én puccsal szerezte meg a hatalmat, azóta számtalan tüntetés volt az országban. Tüntetőket öltek meg a katonák, a helyi médiát igyekeznek elhallgattatni. Mianmar előző vezetőjét, Aung Szan Szú Csít épp hétfőn állították bíróság elé.