Biden utasította a hírszerzést, hogy 90 napon belül mondják meg, honnan ered a koronavírus

járvány
2021 május 26., 18:42

Joe Biden amerikai elnök felkérte a hírszerző ügynökségeket, hogy kettőzzék meg az erőfeszítéseiket, hogy kiderüljön, honnan ered a koronavírus. Azt mondta, két forgatókönyv valószínű, „az egyik valószínűbb, mint a másik”, de mindkettőről „kicsi vagy közepes a meggyőződése” a hírszerzésnek.

photo_camera Fotó: Drew Angerer/Getty Images via AFP

Azt nem tisztázta, hogy a laboratóriumi eredet vagy az állatokról való átterjedés-e a valószínűbb, de 90 napot adott a hírszerzésnek, hogy döntse el, melyik volt. A vizsgálatba amerikai laborokat is bevonnak majd, illetve megpróbálnak információt szerezni Kínától is.

Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója néhány hete egy fórumon azt mondta, „nincs meggyőződve” arról, hogy a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírus természetesen fejlődött ki, és a vírus eredetének nyílt vizsgálatára szólított fel.

A tudományos közélet egyre inkább hajlik arra, hogy a koronavírus egy laborból szabadulhatott el, legalábbis egyre kevésbé zárná ki, pedig tavaly ilyenkor határozottan állították, hogy természetes eredetű, de az azóta eltelt egy évben sem sikerült meggyőző bizonyítékot találni erre az állításra. (via New York Times)