Kína szerint politikai manipuláció, hogy az USA a koronavírus eredetét firtatja

járvány
2021 május 27., 15:24

Joe Biden amerikai elnök további vizsgálatokat kért a hírszerzés vezetőitől, hogy kiderüljön, állatról terjedt-e emberre a koronavírus, vagy pedig egy laborban történt véletlen fertőzés indította be a világjárványt. Kína szerint a laborelmélet vizsgálatával az USA "politikai manipulációt folytat, és megpróbálja áttolni a felelősséget".

Zhao Lijian, a külügyminisztérium szóvivője szerint az USA "nem törődik a tényekkel vagy a valósággal, és nem érdekelt abban, hogy komoly, tudományos alapokon nyugvó vizsgálatot végezzen a vírus eredetéről."

"Az a céljuk, hogy felhasználják a járványt a megbélyegzésre, politikai manipulációra és felelősséghárításra."

A szóvivő szerint a vizsgálatok kontraproduktívan hatnak a közös érdekre, ami a vírus legyőzése.

2019. december 30. óta, amikor a kínai hatóságok először jelentettek egy akkor még azonosítatlan kórokozó okozta tüdőgyulladásos betegséget, sokan találgatták a vírus eredetét. A genetikai vizsgálatokkal azt ki tudták zárni, hogy a vírus mesterséges volna, ám ez nem zárja ki azt, hogy a természetes vírus egy laboratóriumból szabadult el. Vuhanban, a járvány epicentrumában pedig működik is egy olyan kutatólabor, ahol történetesen pont koronavírusokat tanulmányoznak.

Arról, hogy a tudományos közélet miért hajlik egyre inkább arra, hogy komolyan vegye a laborelméletet, itt írtunk részletesebben. (BBC)