Apró meditációs fülkékkel segítené az Amazon a túlhajszolt munkások mentális feltöltődését

ÉLET
2021 május 28., 09:32

Nagyon sokat lehetett hallani arról az elmúlt években, hogy mennyire súlyos munkakörülmények uralkodnak az Amazon észak-amerikai telephelyein: eszméletlenül túlhajszolt, mindenféle eszközökkel folyamatosan megfigyelt, mosdóba se kiengedett munkásokról szóltak ezek a beszámolók, és a rettenetes körülmények egy ideje már az amerikai politikai közbeszédbe is beszivárogtak.

Vélhetően ezért is gondolhatták úgy a világ egyik leggazdagabb embere, Jeff Bezos cégénél, hogy ideje javítani a munkahelyi körülményeken. Elindították a WorkingWell nevű programot, ami során fizikai és mentális kikapcsolódási és feltöltődési lehetőségeket kínálnak az alkalmazottaknak. A vállalat sajtóközleménye szerint a cél, hogy az Amazon dolgozói feltöltődhessenek e lehetőségeknek köszönhetően.

Ennek a kezdeményezésnek az egyik eleme viszont olyan, mintha egy paródiából vagy egy Black Mirror-epizódból rángatták volna elő: a ZenBooth, azaz ZenFülke nevű apró fülke elvileg a lelki megújulást segítené elő, de nem meglepő módon a bejelentését követő pár órában már rengeteg kritikát és gúnyolódást kapott érte a cég. A ZenBooth-ban elvileg az elfáradt Amazon-alkalmazottak célzott meditációs videókat, pozitív megerősítéseket tartalmazó üzeneteket, nyugtató tájakat nézhetnének videón.

Az Amazon szerdán rakott ki Twitterre egy videót a fülkéről, amit azóta töröltek, de látszott, hogy az apró fülke a raktár közepére lehelyezve állt, belül pedig egy monitor, pár növény, egy kis ventilátor, illetve az ég kékjét imitáló fények várták a látogatókat.

A fülkék megtervezésében részt vevő Amazon-alkalmazott, Leila Brown a Gizmodo cikke szerint arról beszélt, hogy ez az eszköz része az Amazon mentális egészségre fókuszáló AmaZen kezdeményezésének, és egy olyan csendes helyet akartak létrehozni, ahol az emberek a saját mentális és érzelmi jóllétükre fókuszálhatnak. De cél az is, hogy az emberek itt feltölthessék a „belső elemeiket”.

A Gizmodo kereste az Amazont, hogy hány ilyen fülkét állítanak fel, de nem kaptak választ. Ahogy arra sem válaszoltak, hogy miért vették le a posztot, de ez vélhetően összefügg azzal, hogy az interneten mindenki egyöntetűen gyűlölte az ötletet.

link Forrás