Jobban van a kisfiú, aki egyedüliként túlélte a felvonótragédiát

külföld
2021 május 28., 04:28

Felébredt, és hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt Eitan Biran, aki egyedüliként élte túl az olaszországi felvonótragédiát, írja a Guardian. Az ötéves kisfiú a balesetben elvesztette szüleit, testvérét és dédszüleit is. Egy torinói kórházban ápolják, és bár mellkas- és hassérülése, valamint törött végtagjai miatt még mindig kritikus állapotban van, már találkozhatott a nagynénjével. Az orvosok szerint Eitant az édesapja ölelése menthette meg.

A felfelé tartó kabin vonókábele múlt vasárnap szakadt el, és mivel a vészfék ki volt iktatva, azonnal nagy sebességgel elindult lefelé. Úgy 400 méterrel lejjebb aztán egy oszlopnak ütközött, lezuhant, majd további 80 métert gurult a tisztáson, maga alá gyűrve azokat az utasokat is, akik nem repültek ki addigra a kabinból.

A katasztrófavédelem légifelvétele a baleset helyszínéről május 23-án.
photo_camera A katasztrófavédelem légi felvétele a baleset helyszínéről május 23-án. Fotó: HANDOUT/AFP

Azóta letartóztattak három embert, az üzemeltető cég tulajdonosát és a felvonó működésének irányítóit. Azzal gyanúsítják őket, hogy szándékosan hagyták figyelmen kívül a biztonságos üzemeltetés szabályait. Akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Mint kiderült, a vészfék azért nem működött, mert kiiktatták, miután túl sokszor magától működésbe lépett. Hiába próbálták, nem tudták megjavítani, és sürgette őket a turisták visszatérése. Azt állítják, meg voltak győződve róla, hogy a vonókábel sosem fog elszakadni, így nem lesz szükség a vészfékre.

A balesetben 14-en vesztették életüket. Eitanon kívül először egy másik gyereket is kórházba szállítottak, de végül ő is meghalt.