Vízre helyezett koszorúkkal emlékeztek a Hableány tragédiájára

belföld
2021 május 29., 11:07

Csütörtökön volt a sétahajó katasztrófája miatt zajló büntetőper legutóbbi tárgyalási napja. Megírtuk, hogy ez váratlan fordulatot hozott. A Hableányon átgázoló Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, az ezidáig hallgatásba burkolózó Jurij Csaplinszkij az egyik tanú vallomása után szólásra jelentkezett, és beismerte, hogy a baleset idején nem volt bekapcsolva hajója radarja.

photo_camera A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Egyre pontosabban lehet tehát tudni, mi történt 2019. május 29-én, amikor az esős időben este kilenc után a Viking Sigyn nevű svájci szállodahajó átgázolt a Hableány nevű sétahajón.

Utóbbin 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét dél-koreai állampolgárt sikerült kimenteni, huszonhét holttestet találtak meg, egy dél-koreai turista holtteste még mindig nem került elő.

photo_camera Vízre helyezik a koszorút a Hableány sétahajó 28 áldozatot követelõ hajóbalesete áldozatainak emlékére tartott ökumenikus megemlékezésen egy hajón a Dunán, a Margit híd közelében 2021. május 29-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hétfőn egy emlékművet is felavatnak majd a Margit híd pesti hídfőjénél az áldozatok emlékére.

(MTI)