Trump blogjának annyi

INTERNET
2021 június 02., 18:36

Végleg megszűnik Donald Trump blogja, amin a volt elnök nyilvánosságra hozta a közleményeit, miután a nagyobb közösségi oldalak letiltották őt a platformjaikról – jelentette be Trump szóvivője.

A From the Desk of Donald J. Trump (magyarul: Donald J. Trump íróasztaláról) című oldalt el is távolították Trump hivatalos honlapjáról.

Jason Miller, Trump bizalmasa, a Fehér Ház volt belpolitikai tanácsadója a CNBC amerikai hírcsatornának azt mondta: nem tervezik a blog újraindítását, a felület csak kiegészítője volt a szélesebb körű erőfeszítéseiknek.

Miller egy online feltett kérdésre válaszolva később elmondta: a blog megszüntetése annak előfutára, hogy Trump újra meg fog jelenni a közösségi médiában, de erről nem árult el többet.

photo_camera Fotó: Dominick Reuter/AFP

A Facebook és a Twitter letiltotta Trump fiókját, miután az akkori elnök hívei a beszéde után megostromolták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen az akkor még elnökjelölt, demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten meghalt, köztük egy rendőr.

Trump sosem ismerte el vereségét, és azt terjesztette a közösségi oldalain, hogy az elnökválasztást elcsalták.

A volt elnök blogja csak az előző hónapban indult, és eredetileg új kommunikációs felületként hirdették, de végül képtelennek bizonyult arra, hogy felvegye a versenyt a közösségi oldalakkal. Miller is beismerte, hogy bár a blogon könnyedén hozzá lehetett férni Trump közleményeihez, nem új közösségi platform volt. Trump Facebook- és Twitter-oldalát a letiltásakor emberek 10 milliói követték, míg blogját ennek a tömegnek csak töredéke kereste fel az indítás utáni első héten.

Trump – aki nem zárta ki, hogy 2024-ben újra indul az elnöki tisztségért – a január 20-i leköszönése óta csak néhányszor szerepelt a nyilvánosság előtt, és kizárólag a vele rokonszenvező médiának adott interjút. A New York Times egyik munkatársa a héten egy Twitteren zajló beszélgetésben arról számolt be, hogy Trump az utóbbi napokban több munkatársával közölte: a nyáron, várhatóan augusztusig, „ismét beiktatják (őt) az elnöki hivatalba”. (MTI)