700 rendőr várta 10 tonna kukoricával és ananásszal a 15 elkóborolt elefántot a kínai nagyvárosban

külföld
2021 június 3., 19:22

Kína délnyugati részén okozott nagyon komoly felfordulást az elmúlt hetekben 15 elefánt: a csorda áprilisban szökött ki egy természetvédelmi parkból, és azóta 500 kilométernyi területet bejárva legelt le kukoricamezőket, rombolt le pajtákat és taposott össze csomó mindent, ami az útjába került. Az állatok csütörtökön érkeztek meg a több mint 6,5 millió lakosú Kunming város, Jünnan tartomány székhelyének határára.

A városban csaknem 700 rendőr és szakértő várta a csordát 10 tonnányi élelemmel, főleg kukoricával és ananásszal. A céljuk, hogy teherautókkal, drónokkal és az élelemmel olyan útra tereljék a csordát, amin keresztül biztonságosan elhagyhatják a várost. A lakosokat arra kérték, ne tegyenek ki élelmet az elefántoknak, ne bámészkodjanak, tartsanak távolságot, és ne zavarják őket petárdákkal vagy tűzijátékkal.

Egyelőre nem tudni, miért indultak el az elefántok, elképzelhető, hogy új lakhelyet keresnek, de az sem kizárt, hogy egy új, tapasztalatlan vezető került a csorda élére, és egyszerűen eltévedtek.

Az ázsiai elefánt fokozottan veszélyeztetett, Kínában vadon összesen csak kb. 300 egyede él a fajnak, legtöbbjük éppen Jünnan tartományban. (BBC)