„Japánt belekényszerítették, hogy megtartsa az olimpiát!”

külföld
2021 június 04., 15:06

Tokiót belekényszerítették egy olyan helyzetbe, hogy most már nem tudják lemondani az idei olimpiát Jamagucsi Kaori szerint. Japán egyik legismertebb olimpikonja, a nemzeti sportnak számító cselgács volt világbajnoka (olimpián csak bronzérme volt, mivel a női dzsúdót csak 1988-ban vették föl a játékok programjába, és Jamagucsi akkor már túl volt karrierje csúcsán), a Japán Olimpiai Bizottság tagja pénteken írt véleménycikket a Kyodónak.

Jamagucsi szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a japán kormány és a helyi szervezők figyelmen kívül hagyják a társadalmi ellenállást. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a japánok többsége elutasítja az olimpia megtartását. Rendszerint 50-80 százalék között van az ellenzők aránya.

„Be lettünk szorítva ebbe a helyzetbe, és most már nem is tudunk megállni” – írta az olimpikon. Szerinte a NOB úgy gondolja, hogy a társadalom véleménye nem fontos. Jamagucsi szerint az idei olimpia már elveszítette az értelmét, és csak azért tartják meg, mert muszáj, és túl vannak azon a ponton, amikor még le lehetett volna mondani.

Folyamatos a konfliktus a 2021-es nyári olimpia megtartása körül, a társadalom határozottan elutasítja a játékok megtartását, a sportolók és a szponzorok bizonytalankodnak, a szervezők viszont nem hajlandók kihátrálni. Tokióban és több másik prefektúrában jelenleg is vészhelyzet van a koronavírusos megbetegedések magas száma miatt, a lassú oltási program miatt a lakosságnak nagyjából 3 százaléka kapott vakcinát eddig.

Tosiró Muto, az olimpiai szervezőbizottság vezetője szerdán jelentette be, hogy tízezren mondtak fel eddig az olimpia önkéntesei közül, de szerinte ez nem veszélyezteti a játékok lebonyolítását, ugyanis még mindig maradt kb. hetvenezer önkéntes. (AP)