Több mint egymillió ausztrál dollárra büntették azokat a médiumokat, amik megsértették a hírzárlatot az ausztrál bíboros perének idején

külföld
2021 június 04., 06:09

A bíróság 12 ausztrál médiumot büntetett összesen 1,1 millió ausztrál dollárra, amiért a bírósági tiltás ellenére, vagyis a hírzárlatot megsértve tudósítottak George Pell bíboros ügyéről, akit pedofíliával vádoltak, majd később jogerősen felmentettek a gyerekmolesztálási vádak alól.

Pell ügyében a hírzárlat miatt bizonyos ausztrál sajtóorgánumok úgy tudósítottak az első ítélethirdetéskor, hogy „egy meg nem nevezett, ismert személyt ítéltek el súlyos bűntény miatt, amiről nem tudósíthatnak”, többen azonban jelezték, hogy az interneten megtalálhatók a perről szóló hírek, több külföldi lap pedig nemcsak megnevezte a bíborost, de a vádakat is ismertette. A külföldi médiumok ellen nem emeltek vádakat.

John Dixon, Victoria állam legfelsőbb bíróságának bírája azt mondta, a pénzbírsággal sújtott sajtóorgánumok a perről szóló információk közzétételével meghiúsították a bírósági döntés betartását. A pénzbírsággal sújtott médiavállalatok közt ott van Rupert Murdoch News Corpja és a the Daily Telegraph is.

photo_camera George Pell 2020 szeptemberében Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

George Pell bíborosra pedofil bűncselekményekért 2019 márciusában hatévi börtönbüntetést szabott ki egy melbourne-i bíróság. A vádlott bűnösségét még decemberben megállapították, de ezt csak februárban ismertették, miután feloldották a hírzárlatot az ügyben. A hírzárlatot azért rendelték el, hogy a döntésről szóló beszámolók ne befolyásolják Pell egy párhuzamosan zajló perének tárgyalását.

2020 tavaszán az ausztrál legfelsőbb bíróság megsemmisítette a George Pell ellen gyerekmolesztálás miatt hozott ítéletet, a bíborost felmentették a vádak alól és kiengedték a börtönből. (BBC/MTI)