Hétvégi olvasnivaló a homofób kampánytól a zuglói vörös vonalig

reggel 4
2021 június 12., 06:42

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

MAGYAR MIZÉRIA

Megyei lapok a 2019-es önkormányzati kampány hajrájában
photo_camera Megyei lapok a 2019-es önkormányzati kampány hajrájában Fotó: botost/444.hu

Európában a médiapiacot sehol sem verik szét úgy, mint itt – Médiakutatók 2020-ban a magyar, a szlovák, a cseh és a román médiapolitikát megvizsgálva arra jutottak, hogy a magyaroknak semmi meglepő nem volt abban, ami külföldön történik a médiával, de amit itt művelnek, olyan máshol nincs.

Átlépni a vörös vonalon – Karácsony és Jakab egy ritka egyszerű politikai helyzetben aggasztó üzenetet küldtek az ellenzéki tábornak.

photo_camera Fotó: police.hu

Hiába mondja Orbán, hogy nem kampányhúzás az szja visszaosztása, ha semmi más értelme nincs – Igyekeztünk komolyan venni Orbán Viktort, és komoly gazdaságpolitikai lépésnek értelmezni azt, hogy akár 580 milliárd forint adót fizetne vissza a gyereket nevelőknek. De akárhogy is nézzük, nagyon választási trükknek tűnik.

KÍNA ÉS MI

Arcképminták, amik alapján az arcfelismerő rendszerek kódolni képesek az emberi arcokat.
photo_camera Arcképminták, amik alapján az arcfelismerő rendszerek kódolni képesek az emberi arcokat. Fotó: J-C.&D. PRATT/Photononstop via AFP

A magyar jogrend nincs felkészülve az olyan intelligens arcfelismerő kamerarendszerekre, amilyen Siófokon épülhet – A titkosszolgálatok például külső engedély nélkül is használhatják a biometrikus arcképfelismerő rendszereket, és csak a jóhiszeműségükön múlik, hogy ezidáig ezt csak korlátozottan és célhoz kötötten tették. Az ilyen térfigyelő kamerákra még csak a szigorú európai adatvédelmi szabályok se vonatkoznak.

„Mi azt szeretnénk, ha öt év múlva már nem mi csinálnánk ilyet, hanem a magyar állam” – Már több mint húszezren konzultáltak a kínai egyetemről.

„Nem leszünk gyarmat!" Népszerű dizájn a június 5-i budapesti tüntetésen.
photo_camera „Nem leszünk gyarmat!" Népszerű dizájn a június 5-i budapesti tüntetésen. Fotó: Czinkóczi Sándor/444

A magyar ellenzéket segíti a minden apróságért odacsapó kínai diplomácia – Hiába próbálja a kormány kétbalkezes, nemzetközileg komolyan vehetetlen bagázsnak beállítani a hazai ellenzéket, Peking igenis foglalkozik velük. A kínaiak agresszivitása és sértődékenysége pedig éppen a magyar kormánynak rossz a választási kampányban.

SPORT- ÉS KULTÚRHARC

photo_camera Fotó: CURTO DE LA TORRE/AFP

Orosz mintára indít homofób kampányt a kormány, az iskolákból kitilthatják a nem megfelelő szervezeteket – A kormánypártok új javaslatai értelmében tilos lenne 18 éven aluliaknak olyan reklámot mutatni, amely a homoszexualitást „jeleníti meg”.

Az angol és az osztrák csapat tagjai a két válogatott június 2-ai felkészülési meccse előtt
photo_camera Az angol és az osztrák csapat tagjai a két válogatott június 2-ai felkészülési meccse előtt Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

Miért beszélt összevissza Orbán a térdelésről – A meccsek előtti térdelés több szempontból is vitatható, a miniszterelnök azonban ténybeli sületlenségeket mondott róla. A térdelés eddig az egész foci Eb legnagyobb focin kívüli témája. De mi is az és ki találta ki?

TUDOMÁNYOS ÜGYEK

A Design Cells illusztrációja arról, hogy hogyan fertőzheti meg a koronavírus az agyat. Bár a koronavírus az esetek döntő többségében enyhe lefutású légúti fertőzést okoz csak, számos esetben okozott neurológiai tüneteket is, kezdve a szaglás- és ízlelésvesztéstől egészen az agyvelőgyulladásig. A tudomány csak most kezdi feltérképezni, hogy milyen hatással van a koronavírus az agyra, és hogy egyáltalán meg tudja-e fertőzni azt.
photo_camera A Design Cells illusztrációja arról, hogy hogyan fertőzheti meg a koronavírus az agyat. Bár a koronavírus az esetek döntő többségében enyhe lefutású légúti fertőzést okoz csak, számos esetben okozott neurológiai tüneteket is, kezdve a szaglás- és ízlelésvesztéstől egészen az agyvelőgyulladásig. A tudomány csak most kezdi feltérképezni, hogy milyen hatással van a koronavírus az agyra, és hogy egyáltalán meg tudja-e fertőzni azt. Fotó: DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Az már nem kérdés, hogy a koronavírus az agyat és az idegrendszert is károsíthatja – De hogy hogyan és miért, azt még csak most kezdik igazán kutatni. A probléma megfejtése nem egyszerű, mert mintákat csak elhunytak agyából tudnak venni, a kognitív képességek romlását pedig nehéz úgy vizsgálni, hogy igazából nincs mihez viszonyítani az állapotromlást.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Amikor kifogyunk majd a jó tanárokból, akkor lesz vége a magyar matematikai iskolának – Matekpodcast, strukturálatlanul, vágatlanul (na jó, alig vágottan), közvetlenül Pach Jánossal a magyar matematikai iskoláról. Kiderül, hogy egy-egy fecske néha mégis csinál nyarat.