A parlamenti szavazást bojkottáló képviselők szerint ez a szégyen napja

2021 június 15., kedd 13:27

A DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is bojkottálta a keddi parlamenti szavazásokat, ennek ellenére megszavazták a pedofilellenes törvénynek álcázott homofób törvényt, a világörökségi területeken lévő bérlakások elherdálásáról szóló lakástörvényt és a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozását is.


A négy ellenzéki párt és a Momentum közös, a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol a DK-s Arató Gergely azt mondta, hogy ez a "szégyen napja" az Országgyűlés életében. Olyan javaslatok sorát szavazzák meg, amelyek nem felelnek meg a parlamenti demokrácia szabályainak, az alapvető emberi jogoknak, a jogállamiságnak, miközben a beterjesztésük módja és a tartalmuk egyaránt felháborító.

„A benyújtók összekötnek egymással olyan törvényeket, amelyeknek semmi közük nincs egymáshoz. Összekötik a pedofília elleni küzdelmet a meleg közösség megbélyegzésével, a veszélyhelyzet idején hozott szükséges intézkedések meghosszabbítását pedig azzal, hogy újabb állami vagyont adjanak alapítványoknak. Egy olyan költségvetési törvényt fogad el a parlament, amelyben egyetlen ellenzéki javaslat sincs, de szabad kezet ad a kormánynak sok százmilliárd forint elköltésére, és létrehozzák a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, miközben azt ígérték, hogy 2023-ig nem lesz döntés. Ami a parlamentben zajlik, az a parlamentarizmus, a demokrácia megcsúfolása” - mondta Arató.

A szocialista Gurmai Zita azt mondta, ha Orbán Viktor nem tudja, hogy mi a különbség egy meleg és egy pedofil között, akkor "azt javaslom, hogy kérdezze meg Szájer Józsefet vagy pedig Kaleta Gábort, ők nagyon is el tudják magyarázni ezt a különbséget. Amikor az MSZP-sek távol maradnak a szavazásról, akkor Szájer József jogaiért is küzdenek.”

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a keddi nap a "hazugság napja", mert az Országgyűlés olyan törvények hadát fogadta el, amelyek a gyűlöletre épülnek, és számtalan helyen alaptörvény-ellenesek.

A bérlakásokról szóló javaslat semmibe veszi a tulajdonhoz fűződő jogokat, a tulajdonhoz kapcsolódó rendelkezési jogokat, és az az egyetlen célja, hogy a "haverokat nagyon olcsó pénzért tulajdonhoz juttassa" - jelentette ki. A kormányzat emellett megpróbálja elhitetni, hogy népszavazás fog dönteni a Fudan Egyetem idehozataláról, de jól láthatóan próbálja előkészíteni a terepet az egyetem számára.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Orbán Viktor ráront a nemzetre, amikor megbélyegez több százezer magyart és amikor a közvagyont átjátssza a "fideszes haveroknak". A kormányfő kiépít egy párhuzamos világot, ahol akkor is "uralkodhat kedvére", ha 2022-ben a választók megbuktatják a Fideszt. A "szégyenteljes pedofiltörvény" arról szól, hogy a Fidesz "elterelje a saját pedofil-botrányairól a figyelmet." A törvénnyel megpróbálják megvédeni a pedofil papokat is, hiszen "az egyház szolgálatában is sajnos sokan vannak, akik a gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűnöket."

A független Hadházy Ákos, akit a Momentum készül indítani a választáson, azt mondta, hogy az ellenzék nem vesz részt abban a "rossz színdarabban, amit a kormánypropaganda megírt". A kormánypropaganda ismét szintet lépett, és egybemosta a pedofíliát a homoszexualitással, de akik a törvényt nem szavazzák meg, azokra a kormány nyilvánvalóan azt fogja mondani, hogy a pedofíliát támogatják.