A rendőrség kihallgatta a szigetszentmiklósi olajszennyezés feltételezett elkövetőjét, egy tököli férfit

bűnügy
2021 június 16., 09:43

A BRFK Nyomozó Főosztálya 2021. június 2-án előállították a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki - közölte a budapesti rendőrség. Az eljárás szakértők bevonásával folytatódik. Budapest rendőrfőkapitánya a korábban kétmillió forintra emelt nyomravezetői díjat visszavonta.

A feltételezett elkövető, egy 59 éves tököli férfi azután került a rendőrség látóterébe, hogy a nyomozók mintegy 40 telephelyen hajtottak végre ellenőrzést, és több helyen olajmintát vettek. Az illető lakásán és munkahelyén is házkutatást tartottak, és több olyan eszközt is lefoglaltak, amelyek kapcsolatba hozhatók az esettel.

A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én.
photo_camera A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az eset 2020. december elején történt, amikor valaki több ezer liter motorolajat és fáradtolajat öntött Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe. Emiatt nagy területen ki kellett irtani a ritka úszólápot és a nádast, és hosszú évekig tart, amíg regenerálódik a természet. Több mint 600 tonnányi veszélyes hulladékot kellett elszállítani a helyszínről.

Az ügy részleteit videóban ismertette Dócs András rendőrezredes, a BRFK Nyomozó Főosztály vezetője, és Bukovics Péter rendőr-alezredes, a BRFK Vagyonvédelmi Osztály vezetője. Elmondták, hogy a Natura 2000 besorolású védett terület kb. 1800 nm területen szennyeződött, és 400 nm-nyi területen pusztult el a tőzegpáfrány. A kár értékét igazságügyi szakértők fogják megállapítani, de a védekezés már eddig is több mint 100 millió forintba került.

link Forrás