A kínai ellenzéki média szerint a kémelhárítás egyik vezetője dezertált, és a Covid-19 eredetéről adhatott információt az amerikaiaknak

járvány
2021 június 18., 14:29

A külföldről szerkesztett, kínai nyelvű ellenzéki médiában arról írtak a héten, hogy egy vezető tisztségviselő az USA-ba dezertált, és azt pedzegetik, hogy érzékeny információkkal szolgálhatott a Covid-19-et okozó koronavírus eredetével kapcsolatban – írja a Daily Beast.

A kínai állambiztonsági minisztérium miniszterhelyettese, Tung Csing-vej (Dong Jingwei) február közepén menekült Hongkongból az USA-ba a lányával, Tung Janggal (Dong Yang) együtt, aki állítólag az Alibaba vezető tisztségviselőjének, a „kínai Amazon”, a TMall vezetőjének Csiang Fannak (Jiang Fan) volt a házastársa.

Tung Csing-vej régóta dolgozott a minisztériumnál, és a kínai nyelvű antikommunista médiában megjelent pletykák szerint ő adhatott az Egyesült Államoknak a Vuhani Virológiai Intézetről olyan információt, ami megváltoztatta a Joe Biden-kormányzat álláspontját a világjárvány eredetével kapcsolatban, és már nem tartják kizártnak, hogy nem természetes eredetű a vírus.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján 2018 áprilisa óta miniszterhelyettesként ő felelt Kínában a minisztérium kémelhárítási tevékenységéért, vagyis a kémek leleplezéséért. Ha igazak a mostani pletykák, akkor ő az eddigi legmagasabb rangú tisztségviselő a Kínai Népköztársaságban, aki külföldre menekült.

Pletyka, de figyelemreméltó

A férfi eltűnését március végén jelentették kínai tisztségviselők az alaszkai kínai-amerikai találkozón – állítja dr. Han Lianchao, aki a kínai külügyminisztériumban volt tisztviselő, mielőtt az 1989-es Tienanmen téri mészárlás után külföldre nem menekült. A férfi egy névtelen forrásra hivatkozva írt a Twitterre arról, hogy a kínai külügyminiszter, Vang Ji (Wang Yi) és a Kínai Kommunista Párt külügyi vezetője, Jang Csie-csi (Yang Jiechi) követelte az amerikaiaktól, hogy adják ki Tungot, amit Anthony Blinken amerikai külügyminiszter megtagadott.

Nicholas Eftimiades, a Pentagon, az amerikai külügyminisztérium és a CIA volt szakértője, a Kínai kémkedés: műveletek és taktikák című könyv szerzője a hírt annak nevezte, ami: pletykának, ami teljesen szokványos Peking és az antikommunista emigráció információs háborújában. Ugyanakkor dr. Hant, a washingtoni Citizen Power Initiative for China demokráciapárti aktivistáját „egyenes” embernek nevezte, aki köztudottan nem szokott túlozni, és Eftimiades bízik integritásában.

Mollie Saltskog, a Soufan Group hírszerzési elemzője, aki a pekingi Csinghua Egyetemen végzett, szintén óvatosságra intett, mondván, rendszeresek a hasonló pletykák. Szerinte bár fontos és hasznos lehet egy ilyen dezertálás, de egy magasrangú tiszt átállása nem fog drasztikus változásokat hozni a Kínával való viszonyban. A kínai külügyminisztérium nem reagált a hírre, de általában nem is szokott.

A trumpista Red State június 4-én Tung megnevezése nélkül egy magasszintű kínai dezertálásról írt, akitől a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) információt kapott arról, hogy Peking leplezi a biológiai hadviseléssel kapcsolatos kutatásokat a vuhani laboratóriumban. A lap megkérdőjelezte Biden egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci integritását is.

Fertőtlenítés Vuhanban, 2020 márciusában
photo_camera Fertőtlenítés Vuhanban, 2020 márciusában Fotó: STR/AFP

A párizsi központú Intelligence Online hírlevél szerint Tung „közel” állt Hszi Csin-ping elnökhöz. 2018-ban azt írták róla, hogy Hopej tartományban vezette az állambiztonságot, ahonnan több katonai és rendőri múlttal rendelkező bürokrata került ki. 2010-ben pedig azt írták róla, hogy ő hajtotta végre azt a pekingi parancsot, amivel a Fudzsita cég négy japán alkalmazottját letartóztatták, mert állítólag tiltott katonai zónában forgattak. Akkoriban ezt úgy magyarázták, hogy az állambiztonság és az akkori elnök, Hu Csin-tao hatalmi harca állt mögötte.

Közben a Kínai Államtanács hivatalos oldalán az Állambiztonsági Minisztérium legfelsőbb vezetőit soroló résznél a miniszter alatt egyetlen miniszterhelyettest sem említenek. A „személyzeti fejlemények” alatt megjegyzik, hogy korrupciós vádakkal egy másik volt miniszterhelyettest, Ma Csient (Ma Jian) 2018-ban életfogytiglani börtönre ítéltek. (Daily Beast)