Korrupció vádjával életfogytiglani börtönre ítélték a kínai kémelhárítás volt vezetőjét

2018 december 27., csütörtök 10:31
52

Korrupció miatt életfogytiglani börtönre ítélték csütörtökön a délkelet-kínai Liaoning tartományban Ma Csient, a kínai kémelhárítás volt vezetőjét – közölte a bíróság.

Ma Csien (Ma Jian) volt állambiztonságiminiszter-helyettest 2015-ben vették őrizetbe kenőpénz elfogadása, gazdasági tranzakciók kikényszerítése és bennfentes kereskedés vádjával.

Ma Csien egyike azon magas rangú biztonsági vezetőknek, akik a belbiztonságot korábban felügyelő politikai vezető, Csu Jung-kang 2015-ben történt életfogytiglani börtönre való elítélése óta a rács mögé került.

Ma Csien aktív segítséget nyújtott a most New Yorkban élő Kuo Ven-kuj, Kína egyik leggazdagabb emberének az üzleteihez. Ő a kormányzó Kínai Kommunista Párt vezetőségéről tett leleplező nyilatkozataival került a figyelem középpontjába.

A bíróság szerint Ma Csien a hivatali helyzetével visszaélve segítette Kuo üzleteit, fenyegetéssekkel rábírva partnereit bizonyos tranzakciókra, például kisbefektetőket részvényeik eladására, és a „szolgálataiért” több mint 100 millió jüannyi (4 milliárd forintnyi) vagyont kapott, és közel 5 millió jüant (204 millió forint) keresett részvényekkel folytatott bennfentes kereskedelemmel.

Ma Csien elfogadta az ítéletet, és nem fellebbez.

Ellene 2015-ben indult korrupció vádjával vizsgálat, a kommunista pártból is kizárták, amikor a következő évben ügyészek azzal vádolták meg, hogy közelebbről meg nem nevezett rendvédelmi tevékenységekbe avatkozott be.

Magas rangú vezetők tucatjai ellen indult vizsgálat, amióta Hszi Csin-ping elnök hatalomra került, aki ígéretet tett a korrupció felszámolására, mert szerinte az ilyen visszaélések a kommunista párt hatalmát fenyegetik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt