Cseke Péter hisz a bűnbánatban, ezért hívta meg Eszenyi Enikőt rendezni a kecskeméti Katonába

színház
2021 június 19., 13:56

„Hiszem azt, hogy harmonikus próbafolyamat lesz a falaink között, ami egyensúlyt teremti a színházi szakmában. Keresztény emberként bízom a megbocsátás erejében, ugyanúgy, ahogy a bűnbánatban is” - nyilatkozta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója a Blikknek adott interjújában. A lap arról a döntésről kérdezte, hogy alig több mint egy évvel Eszenyi Enikő vígszínházi botránya után meghívták rendezni Kecskemétre.

2020. márciusában Eszenyi Enikő azt követően mondott le a Vígszínház igazgatói posztjáról, hogy a társulat számtalan korábbi és meglévő tagja, illetve vendégalkotók is kiálltak ellene. Beszámoltak arról, hogy éveken át Eszenyi milyen terrorban tartotta őket, agresszív verbális és fizikai abúzust is alkalmazva. Eszenyi érdemben sosem reagált igazán az őt ért vádakra, és nem kért bocsánatot.

Eszenyi Enikő 2017-ben egy próbán a Vígszínházban.
photo_camera Eszenyi Enikő 2017-ben egy próbán a Vígszínházban. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Cseke mindezek ellenére nem tartotta kockázatosnak felkérni a botrányos előéletű rendezőt, akinek alkotói kvalitásai szerinte megkérdőjelezhetetlenek:

„nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi elnémítása, hanem közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes. (...) Talán csökkenthetjük az előítéletek gerjesztette, sokszor felesleges feszültséget” - mondta.

Az igazgató szerint az Eszenyi ellen felmerült vádak valóságtartalmát nem az ő tisztje kinyomozni, ezért ezekkel nem foglalkozott. A társulati tagokkal pedig nem egyeztetett a rendező személyéről, mivel sosem kéri ki a véleményüket ilyen kérdésekben, ez náluk „nem szokás”.

Cseke Péter úgy látja, Eszenyi Enikő lelkileg és emberileg is készen áll a munkára, egyedi és érdekes bemutatóra számít. Azt azért elmondta, hogy a színháznak van etikai kódexe és etikai bizottsága is, de a csapat „morális ereje” miatt ennek még sosem kellett üléseznie. „Mi a kecskeméti színházban a fizikális, verbális és hatalmi abúzus minden formáját mélységesen elítéljük, azt a falaink között nem tűrjük” - tette hozzá.