Több ezer török nő tüntetett az ellen, hogy Törökország kilépjen az Isztambuli Egyezményből

nők elleni erőszak
2021 június 19., 19:32

Szombaton több ezer nő gyűlt össze Isztambulban és Törökország más városaiban is, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnök múlt heti bejelentése ellen tiltakozzanak, miszerint Törökország július 1-ével visszavonja ratifikációját és kilép az Isztambuli Egyezményből. Az Európa Tanács által megalkotott egyezmény a nőket érő erőszak elleni fellépés fontos mérföldköve volt, és 2011-ben Törökország elsőként írta alá. Erdoğan pártja szerint azonban az egyezmény aláássa a hagyományos családi struktúrákat.

photo_camera Tüntető török nők Isztambulban, nők elleni erőszak áldozatainak képeivel. Fotó: DIEGO CUPOLO/NurPhoto via AFP

A tüntetők szerint, akik Törökország minden részéből érkeztek a legnagyobb tüntetésre, Isztambulba, Erdoğan ezzel a lépéssel elárulta a nők biztonságát. A nők haragját az is feltüzelte, hogy egy 17 éves terhes lányt a napokban leszúrtak Izmirben. A WHO adatai szerint a török nők 38 százaléka lesz élete során kapcsolati erőszak áldozata, az európai átlag 25 százalék. A nőgyilkosságok pontos számát nem lehet tudni, de nőjogi szervezetek becslése szerint megháromszorozódott az előfordulásuk az elmúlt 10 évben. Idén eddig 87 nőt ölt meg férfi, vagy haltak meg gyanús körülmények között.

„Az Isztambuli Egyezményből való kilépés katasztrófa az ebben az országban élő nők és gyermekek milliói számára” - nyilatkozta Ece Unver, az Amnesty International törökországi igazgatója. (France24/Reuters)