Moszkvába utazott a mianmari junta vezetője

külföld
2021 június 20., 15:12

Moszkvába utazott Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője – közölte a katonai hatalom ellenőrzése alatt álló MRTV állami televízió. A tábornok részt vesz a június 22. és 24. között Oroszországban rendezett, nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Min Aung Hlaing március 27-én
photo_camera Min Aung Hlaing március 27-én Fotó: Myawaddy TV/AFP

Mianmarban a hadsereg február 1-én, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) sok politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amik ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február 1-i katonai puccs óta a biztonsági erők több mint 800 embert öltek meg, és több mint 5000 embert vettek önkényesen őrizetbe. (MTI)