Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pingnek: Kínai hitelt, kösz nem

belföld
2021 június 22., 10:10

Nem kérnek a magyar adófizetőknek több száz milliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és kormányváltás esetén a Fudan Egyetem beruházása mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának haladéktalan leállítását vállalja minden ellenzéki miniszterelnök-jelölt.Erről Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére írt közös levelet Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József. Karácsony szerint az Orbán-kormány alatt a szabad Magyarország szuverenitása nem erősödött, hanem „súlyosan és bűnösen” gyengült, amikor olyan hatalmaktól váltunk függővé, mint Kína.

Hszi Csin-ping február 20-án Pekingben.
photo_camera Hszi Csin-ping Fotó: Huang Jingwen/Xinhua

Azt írják, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyarország társadalmi rendszereinek különbözősége ellenére is arra törekszenek majd, hogy a két ország között folytatódjék a közös érdekeket szolgáló együttműködés. Viszont úgy gondolják, hogy

az európai parlamenti demokráciákban a nagyberuházások mögötti széles körű politikai egyetértés előzetes megteremtése elengedhetetlen ahhoz, hogy az éppen hivatalban levő kormányzat legitim módon vállalhasson a megbízatási idején túlnyúló kötelezettséget. A hat ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ez az egyetértés a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Fudan Egyetem budapesti campusa jelenlegi feltételek mellett való megépítése ügyében is hiányzik, és a közvélemény többsége sem támogatja őket. "A két beruházás előkészítése átláthatatlan, azokat a magyar kormányzat titkolózása övezi, ráadásul az előrehaladottabb vasúti beruházás környékén már megjelentek a jelenlegi magyarországi kormányzat gazdasági holdudvarának képviselői”.

Emiatt közlik tehát a kínai féllel, hogy kormányváltás esetén bárki is lesz az új miniszterelnök, azonnal leállítják mindkét beruházást, és nem kívánnak élni az ezen projektek keretében a jelenlegi kormányzat által Magyarország számára igényelt hitellel sem. Ennek ellenére bíznak benne, hogy a jelenlegi magyar kormány hibás lépései, illetve ezek következményei nem akadályozzák majd Kína és Magyarország „sok szálon futó és hagyományosan jó” kapcsolatának fejlődését.