Kormányinfó a szivárvány árnyékában

  • Sorban ítélik el az európai állam- és kormányfők Magyarországot a homofóbra szabott pedofiltörvénye miatt.
  • A tiltakozások még Orbán Viktor kedvenc hobbiját is utolérték, a magyar válogatott történelmi meccse előtt leginkább az volt a téma, hogy milyen színű lesz a stadion.
  • Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő igyekeznek elmagyarázni, hogy mit, miért tesz a kormány.
  • Két hete, a hosszú ideje első, újságírók részvételével tartott kormányinfón meglepetésre a miniszterelnök is felbukkant, de neki már tegnap este annyira sürgős dolga támadt, hogy még a német-magyar meccset is ki kellett hagynia. Ma pedig Brüsszelben van, az EU csúcstalálkozójára készül.
2021 június 24., 10:53

Jetskivel kéne levegőztetni a Velencei tavat, de ehhez törvényt kéne módosítani

A HVG a velencei tavi halpusztulásról is kérdezte Gulyást, aki válaszában kifejtette, hogy "[e]gy javaslat van, egy szakmai javaslat a kormány asztalán, még ha első hallásra nem is tűnik komolynak, de a bányatavaknál is ezt csinálják, hogy jetskiket kell ráengedni a tóra, és ez átmeneti kezelést jelent. Van egy probléma, ami a vízállással kapcsolatos, ezt néhány nap alatt senki se fogja megoldani. Különböző terveket a vízügy készít erre de ez egy hosszabb terv. Viszont miután nagyon meleg lett a víz levegőt kell a vízbe juttatni, ezért ilyenkor azt szokták javasolni, hogy jetskivel menjenek rá, ahogy a bányatavaknál szokták. Viszont ehhez a velencei tóról szóló törvényt kellene módosítani, most azon dolgozunk, hogy ezt meg lehet-e tenni vagy nem, és milyen formában, mert ez azonnali beavatkozást igényel".

2021 június 24., 10:45

Gulyás szerint a politikusrokonok vagyonának firtatása távol tartja az értelmes embereket a politikai szerepvállalástól

A HVG Orbán Győző, a miniszterelnök édesapjának hatvanpusztai építkezéséről kérdezett, értesüléseik szerint 6700 négyzetméteres épületet épít. Gulyás szerint egy majorságról van szó, gazdasági épületeket újít fel a miniszterelnök apja, ebben nem lát kivetnivalót. "Honnan tudjuk, hogy ezek gazdasági épületek" - kérdezte a HVG. "Nekem a miniszterelnök úr mondta" - felelte Gulyás. A kérdésre, hogy nem kéne-e úgy változtatni a vagyonnyilatkozati szabályokat, hogy azok kiterjedjenek a politikussal nem egy háztartásban élő rokonokra is. Gulyás szerint "az a helyzet, hogy valakinek a hozzátartozója arról nem tehet, hogy a fia vagy a testvére politikus lett". Szerinte ha a rokonokra is ilyen figyelem irányul, az egyre inkább elriasztja az értelmes embereket attól, hogy politizálásra adják a fejüket.

2021 június 24., 10:28

Gulyás elismerte, hogy vizsgálni kell a kiugró magyar halálozási adatok okait

"Szükséges vizsgálni" - ismerte el Gulyás Gergely a Telex kérdésére azt, hogy fel kell tárni az okait annak, miért volt kiugróan magas a többlethalálozás Magyarországon az év első negyedében. Gulyás azt mondta, hogy Magyarország, ahol lakosságarányosan a legmagasabb volt a halálozás, többlethalálozás szempontjából az európai középmezőnyben van, illetve még azt is állította, hogy a magyar adat valójában jobb a cseh, szlovák, lengyel és szlovén adatoknál. Válaszából az is kiderült, hogy a kormánynak vannak adatai a kórházankénti halálozási adatokról, legalábbis arról beszélt, hogy a nagyobb kórházakban jobbak voltak a mutatók. A járvány kezdete óta mi és más lapok is próbáltak ilyen adatokat szerezni, de az Operatív Törzs rendre azt állította, hogy nem áll rendelkezésükre kórházankénti halálozási statisztika.

2021 június 24., 10:25

Hiába kérdezték Gulyást a magyar szurkolók őrizetbe vételéről, ő csak a döntetlenről beszélt

"A magyar szurkolóknál azt tudom csak mondani, hogy jogállami szempontból néhány fellépése a német hatóságoknak aggodalomra adott okot. Ezeket konkrét esetben érdemes megvizsgálni. Azt reméljük, hogy a németek is elégedettek azzal, hogy egy szoros meccset sikerült döntetlenre menteniük. Mi is büszkék vagyunk arra, hogy a 2014-es világbajnokkal játszottunk egy jó meccset, ezért a szép emlékeket próbáljuk megőrizni a meccsből" - válaszolta a német hatóságok magyar szurkolókkal szembeni fellépését firtató kérdésre Gulyás anélkül, hogy bármi konkrétat mondott volna.

2021 június 24., 10:18

Most majd jó szerződéseket kötnek az autópályák koncesszióba adásáról

Gulyás azzal indokolta az autópályák koncesszióba adását, hogy az EU már nem ad pénzt útépítésre, de ők megígérték, hogy nem lesz olyan település, ahonnan fél órán belül nem érhető el autópálya. Amúgy szerinte Magyarországon azért van negatív kicsengése az autópálya-koncesszió kifejezésnek, mert baloldali kormányok szerződtek rosszul, de most ők jó szerződéseket fognak kötni. "Vásárolok egy szolgáltatást, az úthálózat szempontjából ez rendkívül gyors fejlődést tesz lehetővé, ebbe az útdíjakból befolyón felül nem kell beletenni pénzt" - ismertette a nagy tervet.

2021 június 24., 10:11

Gulyás, bár szerinte a kormánynak nincs köze a budapesti dugókhoz, mégis hosszan tudott beszélni a Fidesz legújabb kampánytémájáról

"Nem lehet mindenkit biciklire kényszeríteni" - csapta le Gulyás Gergely a TV2 feladott labdáját. A kormányzati sajtókonglomerátumhoz tartozó csatorna a budapesti dugókról érdeklődött, amire Gulyás közölte, hogy csak a részvétükről tudják biztosítani az autósokat, mert hát a budapesti forgalomszervezés a városháza feladata. Majd mégis arról beszélt hosszasan, hogy Budapesten autósüldözés zajlik, és ez az eredménye annak, ha a kétsávos utakat egysávosra alakítják. "Ha már a környezetvédelem szempontjait nézzük, akkor most lenne indokolt klímavészhelyzetet hirdenti, mert az autók állnak a dugóban, közlekedni meg nem lehet" - mondta. "Nem akarok olyan részletekbe beleszólni, ami a főváros feladata" - mondta, majd mégis beleszólt: szerinte nem lehet egyszerre lezárni az alsó rakpartot és a Lánchidat.

2021 június 24., 10:02

Gulyás szerint nagyon is rendben van, hogy Simonka György kényszerintézkedések ellenére is szavazhat a parlamentben

"Etikusnak tartja-e azt, amikor Kövér László házelnök levelet írt a bíróságnak, hogy kikérje Simonka Györgyöt, hogy részt vehessen egy kérharmados szavazáson?" - kapta a kérdést Gulyás. "Kifejezetten helyesnek tartom" - vágta rá Gulyás, majd bonyolult fejtegetésbe kezdett arról, hogy két alkotmányos elvet kellett mérlegelni, az ártatlanság vélelmét, illetve a népképviselet demokratikus működésének kiemelt fontosságát, és ez esetben mindkettő teljesült. Kérdezték arról is, hogy Simonka egy múlt heti nyilatkozatában arról beszélt, regényt tudna írni Lázár Jánosról. "Értem azt, hogy ha valakivel szemben büntetőeljárás van, az könnyebben tesz erős, vagy akár felelőtlen kijelentéseket is, én ide sorolom ezt is" - válaszolta Gulyás.

2021 június 24., 09:56

Gulyás újra elugrott a pedofiltörvény részletszabályait firtató kérdés elől.

"Én abból indulok ki, hogy a jogszabályokat mindenki betartja, természetesen a tanárok is" - kerülte ki a választ Gulyás a kérdésre, hogy mi történik majd a pedofilt törvény alapján akkor, ha egy tanár az iskolában a szexuális felvilágosítás részeként a homoszexuálisokról is beszél. Konkrét választ nem adott, arra hivatkozott, hogy majd a végrehajtási rendelet "világosan szabályozza majd, hogy egy tanár mit tanítson és mit ne, milyen felvilágosítást tartson, és mit ne".

2021 június 24., 09:51

Gulyás szerint a széndioxid-kvótától lett veszteséges a Mátrai Erőmű

"A Mátrai Erőmű az uniós kvótaszabályozás miatt vált veszteségessé" - egyszerűsített le egy problémát Gulyás Gergely a Népszava kérdésére válaszolva. A Népszavát amúgy az érdekelte, hogy ha a kormány a fizessenek a nagy szennyezők elvét vallja, ebbe beleérti-e a nagy magyar szennyezőket. A Mátrai Erőműnél amúgy volt tartalékolt pénz a kvótákra is, csak Mészáros Lőrinc, aki egy időben a tulajdonosa volt, mielőtt továbbadta volna a magyar államnak az erőművet, osztalékként kivette belőle a pénzt. Bár tény, hogy a kvótaszabályozás, aminek részben az ilyen nagy szennyezők ellehetetlenítése is a célja, valóban komoly terhet jelent a korszerűtlen és szennyező erőműnek.

2021 június 24., 09:42

Gulyás szerint Magyarországon annyira védik a melegek jogait, hogy élettársi kapcsolatot is létesíthetnek (házasság helyett)

"Van Magyarországon egy regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény, ami az azonos nemű pároknak is biztosítja az együttélés lehetőségét" - felelte Gulyás a kérdésre, hogy soroljon pár példát arra, amikor a magyar állam aktívan védi a homoszexuálisokat, ahogy azt Orbán Viktor állította. Példaként említette még, hogy a Btk.-ban minősített eset a kisebbségek sérelmére elkövetett támadás, illetve az is, hogy sérelem esetén polgárjogi igényt is érvényesíthetnek a megtámadott kisebbségek tagjai. "Kikérem magamnak, hogy bárki azzal vádoljon, hogy egyébként életvezetési kérdésekbe beleszólunk, és ne biztosítanánk egyenlő méltóságot az eltérő szexuális orientációjú embereknek. Ez idegen attól a világképtől, ami a sajátunk" - mondta. Az RTL Klub felvetette, hogy civil, szakmai szervezetek is felhívták a figyelmet arra, hogy azok a fiatalok, akik serdülőként ébrednek rá a másságukra, azok segítség nélkül maradhatnak a törvény előírásai miatt. "Értik ezt a kritikát, elfogadják ezt a kritikát? - kérdezte. Gulyás erre azt felelte, hogy Orbán már a múlt heti rádióinterjűjában arról beszélt, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásánál majd meghallgatják a szakmai szervezetek véleményét is.

2021 június 24., 09:35

Gulyás nem kommentálta 18 magyar szurkoló előállítását

Gulyás kifejezetten barátságtalanként értékelte azt, hogy szerdán a bajor hatóságok nem engedték a magyar konzulokat az Allianz Aréna közelébe. Azt nem kívánta kommentálni, hogy 18 szurkolót is őrizetbe vettek.

2021 június 24., 09:30

Gulyás szerint a kormánynak már nincs feladata az oltással

Az RTL Klub Izrael példájából kiindulva, ahol nagy átoltottság mellett is növekszik a fertőzöttek száma, az iránt érdeklődött, hogy a magyar átoltottság mellett a delta variáns nem jelent-e veszélyt. Gulyás szerint emiatt a beoltatlanoknak kell aggódniuk, mert az oltás a delta variáns ellen is véd, így ha valaki el is kapja, a betegség lefolyása "nem olyan súlyos". Amúgy szerinte a kormánynak addig volt feladata a védőoltással, amíg nagyobb volt az oltási igény, mint a rendelkezésre álló oltásmennyiség. Magyarországon pedig nem ez a helyzet. "Jó lenne, ha nyolcmillióan oltatnák be magukat" - mondta Gulyás, de ő a mostani átoltottságot is szép eredménynek tartja, hiszen többen vannak beoltva, mint ahányan a választásokon szoktak részt venni.

2021 június 24., 09:27

Gulyás a helyzetből adódó véleménykülönbségként jellemezte a kormány és a jegybank vitáját

"Matolcsy György inflációs kockázatokra is figyelmeztetett, a kormány nem tartja-e megfontolandónak a jegybankelnök figyelmeztetését?" - kérdezte az RTL Klub. Gulyás erre közölte, hogy az infláció kezelése a jegybank feladata, minden eszközük rendelkezésre áll ehhez. A vita szerinte amúgy nem magyar, hanem nemzetközi, mert a gazdaságélénkítés eszközei fokozzák az inflációs nyomást. "Van most egy ilyen feszültség mindenhol a világban a gazdaságpolitikában. Mi korrekt és jó kapcsolatra törekszünk a jegybankkal, és előállhatnak olyan helyzetek, amikor a véleménykülönbség a helyzetből adódik. Szerintünk a jegybanki eszközök elegendők" - mondta.

2021 június 24., 09:21

Nem kampányolnak a 12-16 évesek beoltásáért.

"Eddig azt látjuk, hogy az egész koronavírus és annak valamennyi eddig ismert mutánsa a gyerekekre volt a legkevésbé veszélyes" - ütötte el Gulyás a Heti tévé kérdését, amiben az iránt érdeklődtek, hogy a 17 éven aluliak oltására indítanak-e kampányt. Nem fognak. Szintén a Heti tévé kérdésére, hogy elismerik-e az iráni választás eredményét, azt mondta, hogy "mi a választások eredményét általában tudomásul szoktuk venni", amúgy pedig Magyarország súlyából és méretéből adódóan olyan csekély a véleménye súlya az iráni kérdésben, hogy azt akár meg is tarthatja magának.

2021 június 24., 09:17

Gulyás szerint nekik érdekük jóban lenni az olasz szélsőjobbal

Csuhaj Ildikó rákérdezett a formálódó európai szélsőjobboldali frakcióra is azután, hogy Orbán szerdán a német-magyar meccs helyett egy olasz szélsőjobboldali pártvezérrel vacsorázott. "Nekünk az az érdekünk, hogy az olasz jobboldali pártokkal jóban legyünk" - mondta, majd még hozzátette, hogy nevetni szokott rajta, hogy Meloni pártját "évtizedekkel ezelőtti ügyek miatt" szélsőjobboldalinak címkézgetik azok a lapok, amik a Jobbikról ezt nem írják le nap mint nap.