Merkel és Macron leülnének Putyinnal

európai unió
2021 június 24., 07:53

A Krím-félsziget elfoglalása óta először uniós csúcsra hívnák Vlagyimir Putyint, legalábbis ezt javasolja Angela Merkel és Emmanuel Macron.

A német kancellárt és a francia elnököt a múlt heti Biden-Putyin találkozó ihlette meg. Abban bíznak, hogy egy személyes tárgyaláson közvetlenül kérhetnék számon az orosz elnök magatartását, miközben az együttműködést is erősíthetnék ott, ahol lehet.

Az ötlet nem aratott osztatlan sikert. Egyesek attól tartanak, feleslegesen legitimálnák Putyint egy olyan időszakban, amikor egyre nagyobb nyomást gyakorol Ukrajnára, és a hírek szerint kibertámadásokat intéz az Egyesült Államok ellen.

photo_camera Tavaly januárban egy Líbiáról szóló tanácskozáson találkozott Macron, Merkel és Putyin Fotó: FABIAN SOMMER/dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters szerint különösen a balti államok ágálhatnak Putyin meghívása ellen, ugyanakkor nem világos, hogy mind a 27 tagállam jelen lenne-e a találkozón, vagy csak Ursula von der Leyen, a Bizottság, és Charles Michel, a Tanács elnöke.

A Guardian által idézett szakértő szerint Biden nem rejtette véka alá a véleményét Putyinnal szemben, és ha az Unió is képes lenne követni a példáját, talán jó ötlet lenne megszervezni a találkozót.