Össztűz alá vették Orbánt az uniós államfők a homofób módosítókkal teleírt pedofiltörvény miatt

POLITIKA
2021 június 25., 06:17

„Nem meleggé váltam. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. (...) Az anyám utálja, hogy meleg vagyok, ezzel élek együtt. Önök pedig ezt törvénybe teszik. Tisztelem önt, de ez egy vörös vonal. Ez alapvető jogokról szól, a jogról, hogy lehetünk mások”

– ezt Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mondta Orbán Viktornak az Európai Tanács csütörtöki ülése után, ahol az uniós államfők gyakorlatilag össztűz alá vették a magyar miniszterelnököt, miután Áder János csütörtökön a homofób módosítókkal együtt is aláírta a pedofiltörvényt.

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2021. június 24-én.
photo_camera Orbán Viktor június 24-én az Európai Tanács ülésén Fotó: Dursun Aydemir/Hans Lucas via AFP

A holland miniszterelnök is erősen bírálta a magyar törvényt, Mark Rutte szerint Magyarországnak nincs keresnivalója az Európai Unióban, ha az ország kitart a jogszabály mellett.

Antonio Costa portugál kormányfő azt mondta, Magyarországnak sem muszáj az Európai Unió tagjának lennie, elgondolkozhatunk azon is, hogy csak a gazdasági együttműködést választjuk, mint Norvégia vagy Svájc, de mi mégis a tagságot választottuk.

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke arra emlékeztette Orbánt, hogy az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkét nem véletlenül írták, ugyanis Európában nagy múltja van az emberi jogok elnyomásának. Felhívta rá a figyelmet, hogy a szerződést Magyarország is aláírta.

Orbán ezekre azzal válaszolt, hogy egyszerűen visszautasította a kritikákat, mondván, hogy az intézkedéseket félreértették, mert a törvény kizárólag a gyerekek védelmét, illetve szüleik jogait szolgálja. Orbán mellett a vitában a Politico szerint egyedül a lengyel és a szlovén államfő állt ki. (Politico)