A kormány elvette Dunaújvárostól a Hankooktól befolyó bevételeket

POLITIKA
2021 június 28., 19:58

Hétfő este a kormány megcsinálta azt, amitől az ellenzéki vezetésű Dunaújvárosban már május óta tartottak: egy kormányrendelettel a gödihez hasonló különleges gazdasági övezet hoztak létre Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínén. Ennek értelmében a kijelölt területeket július 1-jén a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szerzi meg, így attól fogva az itt működő cégek (pl: a Hankook) a megyének fizetik majd többe között az iparűzési adót, amit szétosztanak az érintett települések között.

Ez a bevétel a következő években pedig jelentősen nőni fog, mert az SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán, mellette a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet, illetve Rácalmáson a Hankook a mostani abroncsgyárában tervez 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.

Csakhogy ezzel a jobbikos vezetésű Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől, mert egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik Dunaújváros területén, a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény pedig kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen.

Pedig eddig volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, hiszen a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült.

Amikor a különleges gazdasági övezet terve májusban kiszivárgott, Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere úgy számolt, hogy ezzel a lépéssel minden egyes dunaújvárositól 100 ezer forintot vesznek el. Ezért azt kérte a kormánytól, hogy hagyja abba „Dunaújváros ostromlását”.

Az első ilyen övezetet a kormány tavaly tavasszal Gödön alakította ki, mivel a helyi önkormányzat feltételeket támasztott az ott terjeszkedő Samsung gyárnak. Ettől fogva csak a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak volt ráhatása a vállalat beruházására.