Egész oldalas, szivárványos hirdetésben száll bele Orbánék homofóbiájába a belga De Standaard napilap

homofóbia
2021 június 29., 09:10

„A De Standaardnak nem szokása hirdetésekkel fellépni kormányok ellen. Ma mégis egy teljes oldalt címzünk Orbán Viktornak” - írja Karel Verhoeven, a belga napilap főszerkesztője arról a döntésről, hogy keddi számukban egy egész oldalas, szivárványos hirdetéssel tiltakoznak Orbán Viktor és kormánya homofób törvénye ellen.

A széthasított szivárványos zászló közepén azt üzenik: „Kedves Orbán Viktor, a törvényeknek sosem lenne szabad megkülönböztetniük a szerelmet a szerelemtől”. Arra reagálva adta le ma ezt a hirdetést a De Standaard, hogy az utóbbi napokban a magyar kormány több nyugati lapban is hirdetéseket vásárolt, melyekben hét pontban kifejtik, milyen Európát szeretnének az általuk EU-s szuperállamnak nevezett korcs képződmény helyett. Verhoeven leveléből kiderül, hogy az ő lapjuknál is bepróbálkozott a kormány, de a De Standaard úgy döntött, hogy nem teszi közzé ezt a hirdetést. Mint írja: „túl cinikus lenne médiafelületet eladni egy kormányfőnek, aki korlátozta az országában a szabad sajtót.”

Ez jelent meg egy egész oldalon a napilapban.
photo_camera Ez jelent meg egy egész oldalon a napilapban. Fotó: De Standaard

Verhoeven a magyar parlament által két hete elfogadott homofób törvényt is ugyanilyen cinikusnak tartja, mely azt szemlélteti, hogy ha a véleménynyilvánítás szabadságát felszámolják, a továbbiakban már semmi sem lesz képes megfékezni a megkülönböztetés és megaláztatás mértékét. A De Standaard álláspontja szerint ez a törvény nyilvánvalóan megsérti az emberi jogokat.

„Ha egy európai országban a törvény újból diktálni szeretné, hogy melyik szerelem legitim, és hogyan beszélhetünk a szerelemről, azt minden szabadságunkkal ellensúlyoznunk kell. A sajtószabadság, amelyet mi szerkesztőként, önök pedig olvasóként olyan fontosnak tartanak, tökéletes lehetőséget ad erre.”

Ezzel együtt ők már a harmadik napilap Belgiumban, akik visszautasítják ezt a hirdetést.