Pintér Tamás polgármester: Dunaújvárost kirabolta a Fidesz-kormány

gazdaság
2021 június 29., 11:54

„Azért tartjuk a mai sajtótájékoztatót, mert Dunaújvárost kirabolták. Az elkövető pedig a Fidesz-kormány volt” - mondta Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere arról, hogy a kormány minden tiltakozás ellenére különleges gazdasági övezetté nyilvánította Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területét, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínét.

Pintér példátlan esetnek nevezte ezt, amilyen Magyarországon még nem történt (sajnos nem az, Göddel már megcsinálta a kormány ugyanezt). „Elvették a dunaújvárosiak pénzét, azt, amiért megdolgoztak, amit évek óta kaptunk a mögöttünk látható Hankook gumigyártól is” - mondta.

A mikrofon előtt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, tőle jobbra Kálló Gergely országgyűlési képviselő, mögöttük az alpolgármesterek.
photo_camera A mikrofon előtt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, tőle jobbra Kálló Gergely országgyűlési képviselő, mögöttük az alpolgármesterek. Fotó: Pintér Tamás / Facebook

A polgármester után Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő beszélt, aki szerint ez a lépés pitiáner bosszú azért, amiért a legutóbbi választásokon is a kormánypárt veszített a körzetben. Kálló azt üzente a Fidesznek:

„Tegyék az egész országot különleges gazdasági övezetté, és akkor folytatódhat a rablás, a lopás.”

Ismét elhangzott, ahogy már a májusi sajtótájékoztatón is (melyen az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt is felsorakozott a városvezetés mögött), hogy ezzel 100 ezer forintot vesznek ki minden dunaújvárosi zsebéből. Kálló azt mondta, egyetlen megoldásnak azt látják, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon le kell váltani a Fideszt, és alakítani kell egy olyan kormányt, ami szolidáris, nem a kifosztásra alapozza a kormányzást, és nem egymás ellen hangolja a településeket.

Pintér Tamás a sajtótájékoztató előtt a Facebookon beszámolt arról is, hogy a múlt heti közgyűlésén a Fidesz három dunaújvárosi képviselője közül csak egy jelent meg, aki nem szavazott annál a napirendi pontnál, ahol a Közgyűlés elítélte a különleges gazdasági övezet létrehozását.

Molnár Krisztián, a dunaújvárosi körzet fideszes elnöke (ő a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is) levelet küldött a polgármesternek, melyben azt írta: „Nem tisztem vizsgálni, hogy a megkötött megállapodások mennyiben jogszerűek, mennyiben arányosak.” Annak ellenére írta ezt, hogy az egész övezet ötletét Molnár Krisztán terjesztette be.

A Dunaújváros melletti különleges gazdasági övezet létrehozásáról szóló kormányrendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben. A kijelölt területeket így július 1-jén a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szerzi meg, onnantól kezdve az itt működő cégek (pl. a Hankook) a megyének fizetik majd többek között az iparűzési adót, amit szétosztanak az érintett települések között.

Ez a bevétel a következő években jelentősen nőni fog, mert a dél-koreai cég 681 milliárd forintos beruházással a legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán, de mellette a török Yaris Kabin 6,5, illetve Rácalmáson a Hankook 8 milliárdos beruházást tervez.

Csakhogy ezzel Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől, mert egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik konkrétan a város területén,a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény pedig kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen. Eddig Rácalmás és Iváncsa iparűzési adója is Dunaújvároshoz került külön megállapodásaik értelmében, mivel a Hankook gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja, az iváncsai park pedig a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült.