Putyin: Ha elsüllyesztettük volna a brit hadihajót, akkor sem tört volna ki a harmadik világháború

külföld
2021 június 30., 12:08

Teljes háborús pszichózist lehet kiolvasni azokból a válaszokból, amelyeket Vlagyimir Putyin adott egy tévéműsorban, ahol a betelefonáló nézők kérdéseire válaszolt. Az orosz elnököt arról az egy héttel ezelőtti incidensről kérdezték, amire a brit és orosz résztvevők nagyon másképp emlékeznek:

  • az orosz kormány szerint a Defender nevű brit hadihajó a Fekete-tengeren, az oroszok által annektált Krím-félsziget közelében orosz felségvizekre keveredett, ezért orosz hajókról figyelmeztető lövéseket adtak le rá, repülőkről pedig bombákat dobtak az útjába, míg vissza nem tért az ukrán felségvizekre.
  • A brit fél szerint viszont semmi ilyen nem történt, a Defender végig ukrán vizeken haladt, a közelben pedig orosz hajók lövészgyakorlatot tartottak, amiről előre szóltak a brit hajónak.
photo_camera Putyin a tévéstúdióban Fotó: KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Az orosz elnök a Közvetlen vonal Vlagyimir Putyinhoz című műsorban továbbra is ragaszkodott a történet orosz verziójához, vagyis hogy a brit hadihajó provokálta az oroszokat azzal, hogy a vizeikre hajózott. Sőt, azt is mondta, hogy tudomása szerint az esetet a levegőből egy amerikai felderítő repülő is figyelte, adatokat rögzítve az orosz hadiflotta reakciójáról. Viszont az is kiderült, hogy Putyin nem tart a nyugati összeesküvéstől: Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

"Még ha el is süllyesztettük volna ezt a hajót, akkor is nehezen tudnám elképzelni, hogy a harmadik világháború szélére kerültünk volna, mert azok, akik ezt csinálják, tudják, hogy nem tudnak győztesként kikerülni ebből a háborúból."Ez a betelefonálós tévéműsor Putyin egyik kedvenc módszere arra, hogy tartsa a kapcsolatot a választóival és hogy a megközelíthető, kérdésekre nyitott vezető benyomását tehesse. A műsorban azt is elmondta, hogy a Szputnyik V-vakcinával oltották be még tavasszal, ami eddig nem volt megerősített információ. Azt mondta, nem konzultált erről az orvosaival, de utána nézett, és úgy tudja, hogy az orosz fejlesztésű vakcina nyújtja a leghosszabb védelmet a koronavírussal szemben. Ennek a kijelentésének azért is lehet jelentősége, mert Oroszországban rendkívül alacsony az átoltottság szintje, ami miatt még mindig gyorsan terjed a járvány. Eddig még csak a lakosság 15 százaléka kapott legalább egy oltást, múlt hét csütörtök óta viszont naponta több mint 20 ezer fővel nő a regisztrált betegek száma. (ABC)