Karácsony az Európai Bizottsághoz fordul, mert a kormány 35 évre koncesszióba adna 2000 kilométer autópályát

POLITIKA
2021 július 01., 09:35

„Nem hagyhatjuk, hogy suttyomban lopják el alólunk a gyorsforgalmi utakat, titokban szervezzenek ki 5000 milliárd forintnyi közvagyont magánzsebekbe” - írja Karácsony Gergely, aki kötelezettségszegési eljárást kezdeményez az autópálya-koncesszió miatt az Európai Bizottságnál.

A Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, a Nemzeti Koncessziós Iroda csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adna koncesszióba. „A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” törvényes monopólium keretében adnák oda 420 hónapra, azaz 35 évre.

Balról az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd melletti készülő szakasza 2019. május 20-án.
photo_camera Balról az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd melletti készülő szakasza 2019. május 20-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A főpolgármester azt írja, az uniós és a magyar jog szerint is csak akkor köthetnek öt évnél hosszabb időre koncessziós szerződést, ha bizonyítják, hogy ez nem jelent extraprofitot a pályázat nyertesei számára. „A magyar kormány az autópályák 35 évre való kiprivatizálásával kapcsolatban titkolja ezeket a számításokat, nyilván nem véletlenül. Ha ezek nyilvánosak lennének, a napnál világosabb lenne mindenki számára, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb lopására készül Orbán Viktor kormánya: két generációra akarnak extraprofitot kijátszani a saját holdudvaruk számára.”

Karácsony, aki a miniszterelnök-jelölti előválasztáson is indul, azt ígéri, a következő kormány nem fogja érvényesnek elismerni a pályázatot, és egy fillért sem fognak kifizetni.

A 24.hu korábban azt írta, a nyertes cég 7-8 milliárd euróval, vagyis 2500-2800 milliárd forinttal számolhatna 35 év alatt.