Kövér László milliós büntetéseket szabott ki Szabó Tímeának és Gyurcsány Ferencnek

parlament
2021 július 01., 13:18

Kövér László „fegyelmi vétségek” miatt Gyurcsány Ferenc fizetését egyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel (2,4 millió forinttal), Szabó Tímea fizetését pedig négyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel (több mint 9,6 millió forinttal) csökkentette.

A házelnök az MTI-nek a döntést azzal indokolta, hogy Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés június 14-i ülésnapján napirend előtti felszólalására reagáló Dömötör Csaba parlamenti államtitkár hozzászólását folyamatos bekiabálásokkal kísérte, és ezekkel többszöri felszólítás ellenére sem hagyott fel. „Többször figyelmeztettem a képviselőt, hogy hagyjon fel a magatartásával. Gyurcsány Ferenc azonban ennek nem tett eleget, a figyelmeztetést többször is vitatta, végül miután megkértem arra, hogy felhívásaimat ne vitassa, tekintve, hogy a házszabályi rendelkezések alapján az ülést én vezetem, azt a sértő kijelentést tette, hogy »Elég szégyen ez az Országháznak«” - írta Kövér.

Kövér László szerint Gyurcsány Ferenc magatartása kirívó mértékben zavaró volt, és a képviselő közbeszólása egyúttal az ülésvezetés kifogásolását is megvalósította.

Ezért az Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferenc fizetésének a képviselő egyhavi tiszteletdíja összegével megegyező mértékű, azaz 2 421 600 forinttal történő csökkentését rendelte el.A büntetés után Gyurcsány azt írta: „Akinek ez marad nem létező tekintélye megvédésére, annak nincs mit védenie. A Kövér nevű otromba politikai komisszár meg élvezze az utolsó hónapokat, amíg még bitorolhatja az általa megtestesített primitívség ezt a jobb sorsra érdemes közjogi posztot.”

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szigetszentmiklóson, a Temesvár utcai iskola alapkőletételi ünnepségén 2021. június 23-án. A településen egy 16 tantermes, 450 diákot befogadó iskola épül.
photo_camera https://www.youtube.com/watch?v=UZtTx-iaVkQ Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A Párbeszéd frakcióvezetőjének azért csökkentette a fizetését, mert Szabó Tímea az Országgyűlés június 15-i ülésnapján a napirend előtti felszólalására reagáló Dömötör Csaba parlamenti államtitkár hozzászólása közben felment a szónoki emelvényre, és annak külső oldalára, az ülésterem felé kiterítve egy molinót terített. Ezen vörös körben a FIDESZ felirat, fölötte a Kínai Népköztársaság zászlajában található csillagok szerepeltek.

photo_camera 9 686 400 forint Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szabó Tímea az ülést vezető elnök felszólítása ellenére sem távolította el a molinót, hanem visszatért üléshelyére, így az ülést vezető elnök fegyelmi eljárást indított.

Kövér László hozzátette, hogy az eset miatt az államtitkár felszólalását félbe kellett szakítani, majd miután ismét szót kapott, hozzászólását a képviselő folyamatos bekiabálása kísérte, az ülést vezető elnök ismételt figyelmeztetése ellenére.

A házelnök ezért Szabó Tímea esetében elrendelte a képviselő fizetésének négyhavi tiszteletdíjnak megfelelő összeggel, 9 686 400 forinttal történő csökkentését.Szabó Tímea a büntetésről az oldalán azt írta: „9,6 millió forintra büntetett, amiért kitűztem a Fidesz-logóval összemontírozott kínai zászlót aznap, amikor megszavazta a Fidesz, hogy a Kínai Kommunista Párt megrendelésére idetelepítik a Fudan Egyetemet! Az időzítés stílszerű, hiszen ma van a Kínai Kommunista Párt 100. születésnapja. Gondoltam, hogy küldök én is valami ajándékot, de azért nem 10 milliós »meglepetésben« gondolkodtam. Hiába erőlködik egyébként Kövér házmester és Orbán Viktor, nem ijedek meg, és főleg nem hátrálok meg az ország függetlenségéért folytatott küzdelmünkben!