Jogerősen 3 év hat hónapot kapott M. Richárd a Dózsa György úti gázolás ügyében

bűnügy
2021 július 02., 08:24

Négy év után hirdettek jogerős ítéletet a Fővárosi Törvényszéken a Dózsa György úti balesetként ismertté vált ügyben. Az elsőrendű vádlott, M. Rirchárd 3 év hat hónap letöltendő fogházbüntetést kapott, írja a Telex. Emellett végleg eltiltották a járművezetéstől.

A harmadrendű vádlott, akinek utasai meghaltak a balesetben, két év felfüggesztett fogházbüntetést kapott, és a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, azaz N. József mentesül a büntetett előélet alól.

M. Richárd a bíróság előtt 2020 szeptemberében
photo_camera M. Richárd a bíróság előtt 2020 szeptemberében Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Mint a lap írja, mindkét vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának bűntettében találták bűnösnek. A vád szerint 2017. májusában M. Richárd jogosítvány nélkül, a megengedett 50 km/órás sebesség helyett 130 km/órás sebességgel ment a Dózsa György úton. A Vágány utca felől érkezett a Citroën, melynek sofőrje, aki később a harmadrendű vádlott lett, egy gyorsítással akart balra kanyarodni a Kassák Lajos utcába, és a kanyar ívét levágta, hogy ne akadályozza a szembejövőket. Nem észlelte ugyanakkor a nagy sebességgel érkező Mercedest. Az autó belecsapódott, és a Citroën két utasa, egy 23 és egy 37 éves férfi meghalt.

A Telex beszámolója szerint az ítélethirdetés előtt a Citroën sofőrje nem kívánt szólni, M. Richárd ugyanakkor elmondta:

„A gyorshajtást, amiért most gondolom itt vagyok, elismerem. Elismertem, hogy a gyorshajtásommal nem tudtam elkerülni az ütközést, sajnálom. Azt gondolom, hogy az egész életemet végig fogja kísérni ez a tragédia, azt kérem, hogy ne a múltam miatt és egy-két buta húzásom miatt ítéljenek meg".

Beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben meghalt az anyja és a nagymamája is, rajta pedig életmentő szívműtétet kellett végrehajtani.

„Az elmúlt hat hónap magánzárkájában volt időm végiggondolni, hogy rossz irányba haladtam. Más úton kell ezt feldolgoznom. Szeretnék visszailleszkedni a társadalomba, családot alapítani, gyereket vállalni, és ha ehhez szakemberre lesz szükségem, akkor szakemberrel”

– tette hozzá. A tanácselnök őszintének ítélte a vádlott megbánását. M. Richárd azután került előzetes letartóztatásba, hogy szilveszterkor lebukott egy korlátozásokat megszegő belvárosi étteremben, ahol a vádak szerint nemcsak fogyasztott, de terjesztett is kábítószereket. Nem ez volt az első kihágása a történtek óta: volt már, hogy jogosítvány nélküli vezetésen érték, és felmerült az is, hogy pénzért próbálta visszaszerezni bevont jogosítványát, és ennek az ügynek még nincs vége.