2 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le a vámosok Kínában

ÁLLAT
2021 július 07., 12:23

Több mint 2 tonna csempészett tobzoskapikkelyt foglaltak le a Vietnammal határos, dél-kínai Kuanghszi tartományban – írta meg a China Daily a helyi hatóságok közlése alapján.

A vámosok a tartomány déli részén fekvő város, Jülin közigazgatási területén két odút fedeztek fel, amikben a csempészek kb. 2,25 tonna tobzoskapikkelyt és 2 kilónyi tobzoskamancsot halmoztak fel.

A hatóságok két embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy Vietnamban megvették, majd Kína területére csempészték a tiltott árut.

Tömpefarkú tobzoska (Smutsia temminckii) a Kalahári-sivatagban a Dél-afrikai Köztársaságban
photo_camera Tömpefarkú tobzoska (Smutsia temminckii) a Kalahári-sivatagban a Dél-afrikai Köztársaságban Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto via AFP

A tobzoska minden ázsiai országban védelem alatt áll, és a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük.

Az illegális kereskedőktől Ázsiában a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

Az új típusú koronavírus felbukkanása után egyes kínai kutatók úgy gondolták, hogy a tobzoska lehetett az egyik közvetítő állat a vírus denevérek és emberek közötti útján. Az elméletet nem bizonyították. (MTI)