Hétfőn indul a Blaha Lujza tér felújítása

Budapest
2021 július 07., 14:27

Hétfőn kezdődnek a felújítási munkálatok a Blaha Lujza téren. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A tér felújítása várhatóan 2022 végére fejeződik be – mondta el a főpolgármester kabinetfőnöke.

Balogh Samu azt mondta, a tér felújítása mellett az aluljárót felülről újraszigetelik, és emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot le kell zárni.

A Rákóczi úton fennmarad a 2×2 sávos forgalom az autóknak, a buszközlekedést lámpaprogrammal, illetve elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton az első 10-12 hétben csak 2×1 sávon lehet majd közlekedni. Az érintett szakaszon megszűnik a kerékpársáv.

Balogh Samu azt mondta, a forgalmi rend kialakításakor konzultáltak a Magyar Autóklubbal is, és több javaslatukat is figyelembe vették.

A nagykörúti villamosok közlekedését nem kell korlátozni, a vágányok alatt ugyanis már korábban, a villamosvonal rekonstrukciójakor elvégezték a szükséges munkákat.

A forgalomkorlátozás alatt a főváros felfüggeszti a VII. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részeit, így a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a Károly körút és a Nagykörút között.

A kabinetfőnök kitért arra is, hogy a korábbi terveket átdolgozták, ennek köszönhetően a tér zöldebb lesz, és megteremtik a Rákóczi úti és a Népszínház utcai villamosok bekötésének lehetőségét is – mondta Balogh Samu.

Azt mondta, a beruházás nyomán a tér zöldebb lesz, az eredetileg tervezetthez képest több fát ültetnek, valamint akadálymentessé válik a csomópont, és lesz nyilvános vécé is.

A tér használatát és a gyalogosforgalmat a felújítás befejezéséig, 2022 végéig korlátozzák.

A beruházás költségvetésében kisebb részben állami támogatás is szerepel, így adminisztratív okokból nem várhat tovább a felújítás.

Munkagép és munkások a 4-es és 6-os villamos Blaha Lujza téri szakaszának felújításán 2018. július 5-én.
photo_camera Munkagép és munkások a 4-es és 6-os villamos Blaha Lujza téri szakaszának felújításán 2018. július 5-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Balogh Samu elmondta azt is, hogy a főváros a nyáron három olyan nagy beruházást indít el, amik évek óta húzódnak. A pesti alsó rakpart és a Lánchíd felújításának elkezdése után most a Blaha Lujza téren is elindulhat a munka – közölte Balogh, aki szerint a főváros korábbi vezetői mindhárom beruházást jóval korábbra ígérték, azoknak még az előző ciklusban el kellett volna készülniük.

A sajtótájékoztatón a Lánchíd augusztus 20-i fényfestéséről is kérdezték Balogh Samut, aki azt mondta: a tűzijátékok kilövése a hídról nem lehetséges az ott folyó felújítási munkálatok miatt. A fényfestésnek elvi akadálya nincs, arról a kivitelezővel kell egyeztetni.

A sajtótájékoztató előtt a Budapesti Közlekedés Központ tartott háttérbeszélgetést a tér felújításáról.

Balogh Samu az eseményen közölte, hogy a munkaterületet most adták át a kivitelezőnek. A téren 70 fa lesz, az eredeti tervekhez képest hússzal több, viszont az oda tervezett pavilonépületet most nem építik meg, mert korábban sem volt rá fedezet – mondta.

Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója elmondta, a nyilvános vécé a Márkus Emília utcában kap helyet, a már említett kulturális pavilont más projektben valósíthatják majd meg, a Gombaként ismert szökőkutat áthelyezik a burkolatra, így meg lehet majd érinteni, és lesz még egy „magasra lövő” szökőkút is.

Új gyalogátkelőket is kialakítanak, körbejárható, akadálymentes csomópont jön majd létre a felújításnak köszönhetően.

A felrobbantott Nemzeti Színház emlékére a burkolatba gravírozzák az épület alaprajzát, és a színházi ülőhelyekre utalva bordó köztéri székek is lesznek a téren. A színházi emlékművet felújítják és áthelyezik a tér központjába – mondta.

Horváth László szerint a projekt teljes költsége – ami tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet – 3,47 milliárd forint.

A forgalmi változásokról azt mondta, a felújítás közben a téren lesznek gyalogosfolyosók, az aluljáró megközelíthető lesz.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója szerint a felújítás közben folyamatosan megközelíthetők maradnak a busz- és villamosmegállók. A tér belső, legnagyobb részét viszont a felújítás teljes idejére lezárják. (MTI)