Jogi válaszlépésre készül a Líra Csoport, miután a kormányhivatal 250 ezerre büntette a Micsoda Család! mesekönyv forgalmazóját

könyv
2021 július 07., 16:11

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a Hír TV esti beszélgetős műsorában jelentette be, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, a Líra Csoporthoz tartozó Líra Kiskereskedelmi Kft.-t.

A fogyasztóvédelmi bírságot azért róttak ki, mert a szentendrei üzletben a gyerekkönyvek között árulták a Micsoda család!-ot. A fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés június 2-án, „közérdekű bejelentés” nyomán történt. A cég közölte, hogy az ismeretlen bejelentő szerint „a Micsoda család! című gyerekkönyv sem a címében, sem a borítóján semmilyen figyelmeztetést nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az alternatív szexuális orientációra vonatkozó tartalmakat tár az olvasó elé”.

A Pest Megyei Kormányhivatal a fogyasztóvédelmi bírságon túl arra is felszólította a könyvkereskedőt, hogy biztosítsa, hogy a vásárlók „a könyv hagyományostól eltérő tartalmának, mint lényeges jellemzőjének egyértelmű ismertetése mellett hozhassanak ügyleti döntést”.

A Líra Csoport – elsősorban a határozat általános következményei miatt – vizsgálja a jogi válaszlépés lehetőségét. A könyvpiaci szabályok szerint egy könyv jogtisztaságának biztosítása minden esetben a kiadó feladata, a könyvesboltok a tartalmat nem tudják ellenőrizni. A Micsoda család! című könyv esetében egyébként a kiadó, a Szivárványcsaládokért Alapítvány világossá is tette a könyv tartalmát a vásárlók előtt, akik esetleg a könyvbe való beleolvasás nélkül kívánták azt megvásárolni – közölték. A kiadó a fülszövegben feltüntette, hogy a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig megtalálható a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

A Líra Csoport szerint a büntetés ténye azért is meglepő, mert a hatósági ellenőrzésre még a homoszexualitás „népszerűsítését és megjelenítését” valamint az „öncélú szexualitás ábrázolását” megtiltó törvény elfogadása előtt került sor.

A büntetést a Pest Megyei Kormányhivatal a „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény” alapján rótta ki.

„Tekintettel arra, hogy a homoszexualitás témáját a világirodalom és az ismeretterjesztő könyvek komoly hányada megjeleníti, és nem világos az sem, mit ért a jogalkotó öncélú szexualitáson, ráadásul pedig nincsen könyv, amelyről ne lehetne bebizonyítani, hogy »a hagyományostól eltérő tartalmú«, félő hogy az új törvényre hivatkozva megszaporodnak majd a hasonló »közérdekű bejelentések«” – írja a Líra Csoport, ami szerint a könyvesboltok nincsenek felkészülve előzetes tartalmi cenzúrára, erre az évi kb. 10 ezer új magyar könyv megjelenése miatt lehetőségük sincs. Azt írják: ha a mostani egyedi hatósági döntésből általános gyakorlat válik, az alapjaiban rengetheti meg a teljes magyar könyvkereskedelmet.

Azt írják, megelőző intézkedésként a Líra Csoporthoz tartozó könyvesboltok bejáratánál a jövőben általános érvénnyel helyezik ki ezt a figyelmeztető feliratot:

„Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk.”