Oltással egybekötött nyaralást kínál Guam

járvány
2021 július 07., 08:49

Teljes járványügyi védőruhában álltak sorba a tajvani repülőtéren a Guamba tartó járat utasai, akik a látszat ellenére nyaralni mennek. Csak a nyaralásuk elején oltást is kapnak. A Guardian beszámolója szerint

a csendes-óceáni sziget, Guam azzal próbálja fellendíteni a turizmusát, hogy oltással egybekötött nyaralásokat, vagy fantázianevén Air VnV (vacciniation and vacation) utakat szervez. Az Egyesült Államok óceániai területének számító szigeten ugyanis a lakosság 75 százalékát már teljesen beoltották, viszont sok Moderna, Pfizer és Johnson & Johnson vakcina maradt, amiket jól fizető turistáknak adnának oda.

A tajvani Eva Air légikísérője a társaság szinte üresen közlekedő járatán is maszkot, kesztyűt és cseppálló védőruhát visel.
photo_camera A tajvani Eva Air légikísérője a társaság szinte üresen közlekedő járatán még 2020 őszén Fotó: Jimmy Beunardeau/Hans Lucas via AFP

A guami oltásos nyaralásokra eddig a tajvaniak csaptak le leginkább. Az ázsiai szigetországot 2021 májusáig nagyrészt elkerülte a járvány, azóta viszont meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Eddig a lakosságnak mindössze 10 százaléka kapott legalább egy oltást, és elég komoly vakcinahiány is van. A több mint 23 milliós lakosságú szigeten ráadásul a geopolitika is nehezíti az oltást, Tajvanra ugyanis Kína saját területeként tekint, ezért a kínai kormány nehezményezi, ha bárki, például az Egyesült Államok oltásokat küld a szigetre. Emiatt sok tajvani úgy érzi, biztosabb, ha elutazik, és máshol kap oltást. A Guamba tartó első négy járat jegyeit elég gyorsan elkapkodták, ezekkel 493 tajvani utazik majd a szigetre. A turisták 10 különböző vakációs csomag közül választhatnak, 5 vagy akár 22 napot is tölthetnek a szigeten. Az első (a Johnson & Johnson esetében az egyetlen) oltást rögtön első nap megkapják egy guami magánklinikán, aztán pedig szabadon utazgathatnak a szigeten. A felszállás előtt persze mindenkit letesztelnek. Az oltásos út alapcsomagja 1400 dollárba, azaz közel 420 ezer forintba kerül, ebben pedig még nincs benne az oltás és a covid-tesztek ára.