Perelhetnek a nyugati minimálbérért a kiküldetésben lévő magyar kamionosok

gazdaság
2021 július 08., 13:53

A magyar munkavállalók a magyarországi székhelyű munkaadójukkal szemben hivatkozhatnak a magyar bíróságok előtt azon tagállamok minimálbérre vonatkozó előírásainak megsértésére, amelyekben kiküldetésben dolgoznak - ismerteti az Európai Unió Bírósága sajtóközleményében a luxembourgi székhelyű testület csütörtöki döntéséről.

A bírói határozat előzménye az volt, hogy magyar tehergépjármű-vezetők pert indítottak egy magyar bíróságon a „magyarországi székhelyűnek tűnő munkaadójukkal szemben”, azt állítva, hogy a munkabérük a franciaországi munkavégzésük idején nem a francia minimálbérnek megfelelő óránkénti 10,40 euró volt, hanem a munkaszerződésük szerinti, 3,24 euró összegű alapbért kapták meg.

Az árufuvarozást végző munkások annak ellenére kapták a 3,24 euró óránkénti díjazást, hogy franciaországi munkájuk során birtokukban volt egy magyar közjegyző és a francia munkaügyi miniszter által hitelesített nyilatkozat, amely igazolja, hogy a fuvarozási ágazatra vonatkozó francia minimálbérnek felel meg a kiküldetésük alatt fizetett munkabérük.

Az ügyben eljáró magyar bíróság azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy a magyar munkavállalók a magyarországi székhelyű munkaadójukkal szemben hivatkozhatnak-e a magyar bíróságok előtt a francia minimálbérre vonatkozó franciaországi előírások megsértésére.

Az ítéletben a bíróság emlékeztet arra, a munkavállalók kiküldetéséről szóló uniós irányelvet minden olyan határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra alkalmazni kell, amely munkavállalók kiküldésével jár, így a közúti közlekedésre, különösen az árufuvarozási tevékenységre is.

Következésképpen az említett munkavállalók számára meg kell adni a lehetőséget, hogy bírósági úton érvényesítsék az irányelv szerinti munka- és foglalkoztatási feltételek tiszteletben tartását, így a minimális bérszintre vonatkozó feltételt is. A munkavállalók tehát a francia minimálbérre vonatkozó franciaországi előírások megsértésére hivatkozva perelhetik Magyarországon a munkaadójukat.

A magyar bíróság azt is tudni akarta, hogy a munkavállalók részére a külföldi kiküldetésük idejére fizetett napidíj a munkabér részének tekinthető-e.

Ebben a kérdésben az uniós bíróság kimondta, hogy a kérdéses napidíj a minimálbér részét képező, kiküldetéshez tartozó juttatásnak minősül, kivéve, ha azt a kiküldetés kapcsán ténylegesen felmerült költségek, például utazás, lakás és ellátás megtérítésére fizetik ki. (MTI)