A Budapest Airport elismerte, hogy a magyar kormány ajánlatot tett a reptérre

közlekedés
2021 július 12., 17:07

Megerősítette a Budapest Airport legnagyobb tulajdonosa, az AviAlliance, hogy a magyar kormány nem kötelező vételi ajánlatot tett. A német székhelyű reptérkezelő cég reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren. Korábban a kormánysajtó arról írt, hogy a Budapest Airport tulajdonosai keveslik Palkovicsék ajánlatát. A kormány ismét többségi tulajdont szeretne szerezni a Budapest Airportban.

Megerősíthetjük, hogy a magyar kormány nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Budapest Airport részvényeseinek. Társtulajdonosaink érdekében és jogi okokból kötelesek vagyunk megvizsgálni a lehetséges ajánlatokat” - közölte az AviAlliance a Reuters hírügynökség kérdéseire e-mailban elküldött válaszában.

A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a vételi ajánlatot nem az ő kezdeményezésére tette a magyar kormány. Hangsúlyozta, az AviAlliance hosszú távra gondolkodó befektető, és nagyon reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren. Az AviAlliance, amelynek anyavállalata Kanada egyik legnagyobb, állami nyugdíjalapja, a PSP Investments, a Budapest Airport tulajdonjogának 55,44 százalékát birtokolja.

A Budapest Airport Zrt. részvényeinek 23,33 százaléka a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata, a Malton tulajdona, a maradék 21,23 százalékot pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec nevű, ugyancsak kanadai nyugdíjalap birtokolja. A magyar államnak jelenleg nincs részesedése a 2005-ben privatizált budapesti repülőtérben. (MTI)