Alkotmányellenes volt a szigorú vesztegzár az első szükségállapot idején Spanyolországban

járvány
2021 július 14., 18:30

A spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat, ami a kormány által a koronavírus-járvány miatt először tavaly márciusban bevezetett szükségállapot rendelkezései között szerepelt. A döntést 6-5 arányban szavazták meg.

A járvány miatt tavaly márciusban először bevezetett szükségállapot lehetővé tette a kormány számára, hogy ideiglenesen korlátozza a polgári szabadságjogokat, így szinte minden állampolgárnak kötelezően otthon kellett maradnia, illetve majdnem minden üzletet bezártak, kivéve a nélkülözhetetlen tevékenységet folytatókat.

Barcelona január 1-én, sehol senki
photo_camera Barcelona január 1-én, sehol senki Fotó: Albert Bonsfills/Anadolu Agency via AFP

Az alkotmánybíróság egyszerű többséggel megsemmisítette a szükségállapotról szóló rendeletnek az állampolgárok szabad mozgásával kapcsolatos egyes bekezdéseit. A teljes ítéletet néhány napon belül teszik közzé.

A döntés lehetővé teszi a vesztegzár megsértése miatt kiszabott pénzbüntetések eltörlését.

Az ügyben a keresetet a szélsőjobboldali Vox párt nyújtotta be, ami azzal érvelt, hogy az intézkedések túlságosan szigorúak voltak, és inkább felfüggesztették, semmint korlátozták a polgári szabadságjogokat. A Vox szerint ezekhez a korlátozásokhoz rendkívüli állapot bevezetésére lett volna szükség, amihez a parlament jóváhagyása kellene, szemben a szükségállapottal, amit a kormány vezethet be.

A járvány első hulláma alatt Spanyolország az egyik legszigorúbb vesztegzárat vezette be Európában: az emberek csak akkor hagyhatták el az otthonaikat, ha dolgozni vagy bevásárolni, illetve gyógyszertárba vagy kórházba mentek. (MTI)