Több iráni városban tüntetnek a tartós vízhiány miatt

külföld
2021 július 16., 19:58

Tüntetések robbantak ki Irán délnyugati részén több városban is a tartós vízhiány miatt, a teheráni vezetés pénteken ezért a belügy-, az energetikai és a mezőgazdasági minisztériumok képviselőiből álló küldöttséget menesztett Huzesztán tartományba.

Mahmúd Vázi, az elnöki hivatal kabinetfőnöke az IRNA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a delegáció feladata a helyszínen meggyőződni az állapotokról és a helyi hatóságokkal haladéktalanul megoldást találni a felmerült gondokra.

link Forrás

A dpa német hírügynökség értesülései szerint a Huzesztánban zajló megmozdulásokon az iráni iszlám köztársaság rendszere elleni politikai jelszavak is elhangzottak. Állítólag összecsapások is voltak a tüntetők és a biztonsági erők között, illetve többeket őrizetbe vettek. Hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg ezeket az értesüléseket.

link Forrás

Az iráni kormány attól tart, hogy a tüntetési hullám más régiókra is átcsap.

Vízhiány és áramkimaradások az utóbbi hetekben Irán-szerte előfordultak, de a helyzet különösen rossz Huzesztán tartományban, ahol akár 50 Celsius-fokig is felmegy a hőmérséklet. Mindez hatással volt a regionális mezőgazdaságra is. Irán jelenleg súlyos aszállyal küzd, de a kormányt is bírálatok érik amiatt, hogy nem foglalkozott az elavult infrastruktúra korszerűsítésével. (MTI)