A Levegő Munkacsoport azt kéri Karácsony Gergelytől, hogy már jövőre kezdje el kitiltani a dízel autókat Budapestről

környezetvédelem
2021 július 22., 10:53

A Levegő Munkacsoport azt javasolja a fővárosi vezetésnek, hogy 2022 júliusától kezdve több éven át fokozatosan tiltsák ki a dízelautókat a fővárosból, derül ki a Karácsony Gergelynek küldött levelükből.

Múlt hét pénteken adta át a Greenpeace azt a 45 ezer aláírást a főpolgármesternek, amivel a dízelautók kitiltása mellett kampányolnak, ugyanis bár Karácsony a választási programjában is elkötelezettnek tűnt a városi levegő minőségének javításában, idáig nem nagyon történt lépés az ügyben. Karácsony az eseményen azt ígérte, hogy még idén a közgyűlés elé fog kerülni a dátum meghatározása, de a legtöbb nyugat-európai országban 2030-as céldátumot határoztak meg.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Erre a dátumra tett most javaslatot a Levegő Munkacsoport. A munkacsoport javaslata szerint először a védett övezetekben, majd a Nagykörút és a Budai körút által határolt területen kell kitiltani az érintett járműveket, végül pedig el kell érni, hogy a főváros teljes területén 2024-ben csak Euro 4-esnél, 2026-ban pedig csak Euro 5-ösnél jobb besorolású dízelautókkal lehessen közlekedni.

Ez lényegében azt jelenti, hogy 2024-től a 15 évesnél idősebb dízelautók nem közlekedhetnek Budapesten, majd 2 évvel később már a 11 évnél idősebbek sem.A javaslat szerint a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.