Egy, a kínai hadsereggel is együttműködő cég gyűjtheti a brit nők genetikai adatait

külföld
2021 július 22., 17:28

Egy nőgyógyászati teszt gyűjthet adatokat a brit nők génállományáról. Az esetre Tom Tugendhat, a konzervatív párt tagja hívta fel a brit sajtó figyelmét. A Reuters tudományos áttekintése alapján a teszt a kínai hadsereg és a BGI Group fejlesztésében készült, genetikai feltérképezés céljából.

„Mindig aggódom, ha adat hagyja el az Egyesült Királyságot, hiszen onnantól kezdve nem tudjuk, hogy olyan diszkrécióval kezelik-e, ahogy azt mi itthon tennénk, és a tapasztalat ennek pont az ellenkezőjét mutatja” – nyilatkozta Tugendhat.

A tesztek adatkezelési szabályzatában az áll, hogy bármilyen adat csak nemzetvédelmi okból osztható meg harmadik féllel. A BGI állítása szerint sosem osztott meg adatot ebből a célból, és nem is fordultak hozzá ilyen kéréssel, betartották az EU GDPR-szabályait, és a vonatkozó brit törvény szerint kezelték az ügyfeleik személyes adatait.

„A BGI tesztje csak és kizárólag a BGI által – a kínai hadsereg együttműködése nélkül – lett fejlesztve. Minden adatot a BGI laborjában, Hongkongban tárolunk, és megsemmisítjük őket 5 év elteltével” – válaszolták emailben a Reutersnek.

Tugendhat egy a 9 politikus közül, akiket Kína szankcionált az ország által elkövetett emberi jogi sértések hangsúlyozásáért, ő vezeti a brit konzervatív kutatócsoportot, aminek tagjai az Egyesült Királyság és Kína stratégiai kapcsolatának visszaállításáért felelnek.

Véleménye szerint a brit cégeknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy hova kerülnek az általuk begyűjtött adatok. (Reuters)

(A posztot Lénárd Lili írta.)