Vannak olyan AstraZenecával oltottak, akiknek második oltásra már eleve Pfizert ajánlanak

járvány
2021 július 22., 16:17

Több AstraZenecával oltott olvasónk is kapott sms-t a Heim Pál Kórházban lévő oltópontról, hogy a második oltásra már Pfizert ajánlanak fel, mert AstraZeneca náluk nincs.

A hiány meglepő, mert ebből az oltóanyagból elvileg bőségesen van. A legutóbbi hivatalos magyar adat szerint 2 293 100 adagot szállítottak le. Az európai járványügyi központ szerint ennél is többet, és csak a felét használtuk fel.

link Forrás

Az igaz, hogy bőven osztogattunk belőle az elmúlt hetekben. 300 ezer adag ment szlovéneknek, 100 ezer dózis a Zöld-foki Köztársaságnak, és 6 ezer adag Észak-Macedóniának.

Már június elején megírtuk, hogy a jelek szerint szép csendben kivezették Magyarországról az AstraZenecát a válaszható oltások közül. A koronavirus.gov.hu-n akkor még azt írták, hogy „AstraZenecából sem lesz egy ideig első oltás hirdetve, mert a beérkező csökkentett szállítmányokat a második körös oltásokhoz fogják felhasználni”. Gulyás Gergely szerint viszont azért adtunk kölcsön Szlovéniának az Astrából, mert nem jelentkeznek rá az emberek. (Nehéz lett volna, ha nincs is ilyen opció, bár kétségtelen, hogy ekkor már simán hozzá lehetett jutni Pfizerhez és Modernához is.)

A vakcinák mixelését csak a harmadik oltásra tervezték, de a jelek szerint ezt előrehozták már a másodikra. A kormány javaslata az, hogy a harmadik alkalommal az mRNS-típusú oltásokra (Pfizer, Moderna) vektorvakcinákkal (AstraZeneca, Szputnyik) oltassanak rá az emberek, és fordítva. (A kínainál vélhetően mRNS-sel.) Nem lesz könnyű betartani a kormány ajánlását, ha vektorost választanánk harmadiknak. A kétmillió adag Szputnyikból már alig maradt, venni kellene újra az oroszoktól. Astrának elvileg még bőven kellene lennie, de úgy néz ki, hogy van, ahol a második adagra sincs. (Megkérdeztük a Heim Pált, náluk most tényleg nincs, de szerintük lehet, hogy máshol van. Levelet írtunk a koronavírus sajtóközpontnak is, de nem válaszoltak.)

Az már tényleg csak apróság, hogy a kiküldött sms-ekkel sikerült tovább fokozni a korábbi mókát. Az egyik olvasónk azt írja, hogy ő a felejthetetlen március eleji oltáskáoszos hétvégén kapott először sms-t arról, hogy várják. Kicsit csodálkozott, mert olyan betegségére hivatkoztak, amiről nem ő maga nem tud. Aztán kapott egy új sms-t, amiben lemondták az időpontot, de végül mégis elment, és be is oltották.

Ekkor még úgy volt, hogy 12 hét múlva kapja meg a másodikat. De jött az újabb csavar. A kormány ugyanis május elején lehetővé tette, hogy aki „valami különös ok folytán” korábbi időpontot szeretne, annak előrébb hozzák a második oltást, bár a tudományos álláspont az volt, hogy az AstraZenecánál a 12 hét az ideális a két oltás között.

Olvasónk május 4-én kapott váratlanul egy sms-t, amiben nem a korábbi oltási lehetőségről tájékoztatták, hanem arról, hogy akkor jöjjön két nap múlva, 8 hétre az első oltás után: „Örömmel tájékoztatom, hogy oltási időpontja előrehozásra került …”

Május 6-ára már várták is. „Elmentem, mert bár azt mondták, hogy 12 hét után nagyobb biztonságot ad a második oltás, féltem, hogy később nem lesz alkalmam második oltást kapni” - írja.

De itt még nem volt vége. A napokban újabb sms-eket kapott, ugyanarról a címről, mint a második körben, „ami meglepett, mert két oltás után nem vártam újat.

"Intézetünk ASTRA oltoanyaggal nem rendelkezik, amennyiben Önnek a Pfitzer oltas megfelelo (a két vakcina kombinalhato), az oltasra az alabbi napokon van lehetoség: 07.26 és 07.27 8:30-15:00 között. Masodik oltasanak idopont foglalasara nincs szükség. (cim: 1089 Budapest, Ülloi ut 86. megközelités: Delej utca felol). A késobbi oltasi idopontok itt kerülnek hamarosan feltüntetésre: masodik-koros-oltasi-napok/ Kérdés esetén, hétköznap 8:00-16:00 ora között a 0612100711 telefonszamon allunk rendelkezésükre. Köszönettel: Heim Pal Orszagos Gyermekgyogyaszati Intézet".

Majd kapott még egy sms-t:

„A telefonhívásokra hivatkozva a korabbi SMS-t kiegészítem: Az oltási lapján szereplő második oltási időpont elmarad. Az ASTRA oltóanyagot megigényeltük, reményeink szerint biztosítani tudjuk, de az oltásra csak 07.26 és 07.27 8:30-15:00 között van a lehetőségünk. Köszönettel: Heim Pal Orszagos Gyermekgyogyaszati Intézet"

Olvasónk ez alapján azt gondolja, hogy a nyilvántartásukban úgy szerepel, mint akinek csak egy oltása van, és a másodikat mostanában kéne kapnia. „Ez meg akkor sem lenne így, ha kivártam volna a 12 hetet az első oltás után” - írja, amivel nehéz vitatkozni, mert május végén lett volna esedékes a második oltás az eredeti terv szerint. Most már majdnem 20 hét telt el az első oltás óta.

Ami még furább, hogy az EESZT rendszerben benne van mindkét oltása, az annak alapján kiállított uniós védettségi igazolványán is az szerepel, hogy május 6-án kapta a második oltását. „Azt is a Heim Pálban kaptam, de úgy látszik ők erről nem tudnak”.

Ugyanezt a két SMS-t kapta egy másik olvasónk is.

Mindenesetre a harmadik oltások csak augusztus elejétől indulnak, addig lehet még csiszolni a rendszeren.