Lázár János marad a teniszszövetség élén

július 26., hétfő 11:00

Lázár János folytatja a tavaly megkezdett munkát a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöki posztján.

Az MTSZ hétfői rendkívüli közgyűlésén bizalmi szavazásokra került sor az elnökről és az elnökségről. Ennek felvezetéseként Lázár kifejtette, 2020-ban négy évre szóló mandátumot kapott, ám a folytatáshoz titkos bizalmi szavazást kezdeményez a tagság részéről annak érdekében, hogy megkapja a megerősítést a folytatáshoz, írja az MTI.

Fotó: Lázár János/Facebook

Lázár János kiemelte, hogy a még zajló eljárásokkal együtt a szövetség pénzügyi konszolidációja nagy részben megtörtént, így a vezetőség rátérhet a szakmai munkára. Ennek kapcsán közölte, hogy a 17 kiemelt sportág egyikeként az MTSZ évi 500 millió forintos állami támogatásban részesül, ám a radikális előrelépéshez ez nem elég. Kiegészítésként ezért a vezetőség mintegy 800 milliós kormánytámogatást igényel a szakmai fejlesztésre, ennek részeként pedig a tervezett Körmöczy-programra. Az így keletkezett 1,3 milliárdos összeghez társul még 100-200 millió forintnyi piaci forrás, amelyet a versenyek finanszírozására fordítanak. Az elnök szerint így már lehetőség nyílik arra, hogy "tíz év múlva máshol tartsunk, mint most".

Ezt követte a voksolás, melynek során Lázár János 117 igen szavazatot kapott, egy-egy nemmel és tartózkodással. A másik szavazólap összesítése alapján az elnökség 62 igen mellett 49 nem és 9 tartózkodó szavazatban részesült.

Az MTSZ tavaly július óta, a pénzügyi konszolidáció jegyében 3,9 milliárd forintot kapott a felhalmozott adósságok rendezésére, s ebből márciusig 1,7 milliárdot már kifizetett a játékosoknak, edzőknek, kluboknak és versenyszervezőknek.
A közgyűlés végén a küldöttek megszavazták a szakmai fejlesztésről szóló programot is.

A Tenisz Szövetségnél korábban 3,5 milliárd forintos hiány jött össze a fideszes Szűcs Lajos elnöklése alatt, de a helyére érkező Lázár végül a korábbi főtitkár, Richter Attila ellen tett feljelentést. A kormány tavaly 2,5 milliárd forinttal segítette ki a bajba került szövetséget.