Kuba azt állítja, Molotov-koktéllal támadták meg a párizsi nagykövetségük épületét

külföld
2021 július 27., 05:22

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter hétfőn azt írta Twitterén, hogy ismeretlenek Molotov-koktélokkal terrortámadást követtek el az ország párizsi nagykövetsége ellen, de ennél több részlettel nem szolgált. Az Egyesült Államokat viszont megvádolta azzal, hogy erőszakot szít.

„Az Egyesült Államokat terheli a felelősség az országunk ellen folytatott folyamatos kampányért, amely ilyen tetteket szül, és büntetlenül erőszakra buzdít” - mondta a kommunista ország külügyminisztere.

Később a minisztérium közölte, hogy az eset éjfél körül történt, három Molotov-koktélt dobtak a követségre, melyek közül kettő eltalálta az épületet, és tüzet okozott. A helyszínre kivonult a rendőrség és a tűzoltók is.

Kubai zászló a párizsi Marianne-szobornál egy 2019-es tüntetésen.
photo_camera Kubai zászló a párizsi Marianne-szobornál egy 2019-es tüntetésen. Fotó: SIMON GUILLEMIN/Hans Lucas via AFP

A kommunista diktatúrában két hete évtizedek óta nem látott méretű tüntetések indultak az ország több részén - ezek hátteréről „Nem, nem morzsákat akarunk! Szabadságot akarunk!” című cikkünkben írtunk. A kubai kormány a tiltakozásokat erőszakos zavargásoknak minősítette, amelyeket a havannai vezetés szerint az Egyesült Államok fűt, hogy megossza a kubaiakat. (MTI, AP)