Alig egy hónap alatt több mint duplájára nőtt az illegális határátlépők száma Litvániában

külföld
2021 július 29., 11:01

Rekordot döntött a Belaruszból Litvániába érkező illegális határátlépők száma, a litván határőrség közölte, hogy kedden este 171 embert vettek őrizetbe. Ez az eddigi legmagasabb szám. Idén eddig 3027 migránst vettek őrizetbe és helyeztek el menekülttáborokban, ez a szám július 6-án viszont még csak 1232 volt.

Litvánia szerint Minszk illegális bevándorlókat küld a határára, Lukasenka így próbál bosszút állni rajtuk a hibrid hadviselés részeként. Több, a határon elfogott menekült ugyanis arról számolt be, hogy repülővel érkeztek Minszkbe Bagdadból vagy Törökországból, ahonnan elszállították őket a litván határig.

Menekülttábor a litván határ mellett.
photo_camera Menekülttábor a litván határ mellett. Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

A kialakult helyzet miatt a litván kormány vészhelyzetet hirdetett, az EU segítségét kérték, és úgy döntöttek, kerítést húznak fel a litván-belarusz határra. Gabrielius Landsbergis külügyminiszter pedig Irakba utazott tárgyalni a helyzetről. Eközben viszont a határ menti litván településeken tiltakozások voltak, mert nem akarják, hogy több menekülttábort állítsanak fel a közelükben. (Euronews)