Sebastian Vettel szerint nyomasztó a magyar homofóbtörvény

POLITIKA
2021 július 30., 07:22

„Mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával, éppen ez lenne az egész lényege. Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz” - mondta Sebastian Vettel négyszeres világbajnok Forma-1-es pilóta a magyarországi homofóbtörvényről.

A motorsport.com szerint Vettel a magyar nagydíj előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, „rengeteg lehetőségünk lett volna arra, hogy tanuljunk a múltból, és egyszerűen nem értem, miért okoz még most is problémát az, hogy hagyjuk az embereket élni, ahogyan ők akarnak, azt szeretni, akiket ők akarnak, élni és élni hagyni.”

„Természetesen nem nekünk kell törvényeket hoznunk, de a mi felelősségünk is, hogy támogassuk azokat, akiket ez hátrányosan érintett.”

photo_camera Fotó: FLORION GOGA/AFP

Csütörtökön Lewis Hamilton is kiállt a törvény ellen, elfogadhatatlannak és gyávának nevezte, mire Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált: „Jómagam a KRESZ vizsgára nem a sajtóból készültem, hanem tankönyvekből. Javaslom Lewis Hamiltonnak is, hogy mielőtt butaságokat állít, olvassa el a magyar gyermekvédelmi törvényt. A cipész maradjon a kaptafánál, a FORMA 1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél.”

A törvény - ami kezdetben a gyermekekkel szemben elkövetett bűncselekmények szigorúbb szankcionálását célozta, de az utolsó pillanatban telepakolták LMBTQ-ellenes módosítókkal - tiltja a homoszexualitás népszerűsítését az iskolákban, bár a kormány nem tudta megmondani, mit ért pontosan ez alatt. A törvény szerint 18 év alattiak számára elérhető tévéműsoroknál, reklámoknál megjeleníteni sem szabad a homoszexualitást.