2023-ra ígér választásokat a mianmari katonai vezetés

külföld
2021 augusztus 01., 08:58

2023 augusztusáig feloldják a veszélyhelyzetet, és választásokat tartanak, jelentette be Min Aung Hlaing, a mianmari katonai junta vezetője. Ha így lesz, akkor csaknem két és fél évig marad hatalmon a hadsereg, pedig a hat hónappal ezelőtti puccs után még egy évről volt szó.

photo_camera Min Aung Hlaing Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

A hatalomátvétel után tömegtüntetések kezdődtek, a tiltakozók közül csaknem ezer embert megöltek, és az ENSZ szerint 230 ezren menekültek el otthonaikból. Közalkalmazottak tízezreit rúgták ki, amiért állást foglaltak a hatalommal szemben, sokan maguktól vonultak sztrájkba, köztük egészségügyi dolgozók is, üresen hagyva számos kórházat a járvány idején. Időközben bíróság elé állították az ország korábbi vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csít is.

A junta vezetője azt mondta, készen állnak együttnűködni a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (Asean) különleges megbízottjával, aki az erőszak befejezését szeretné elérni, és segítene a felek közti párbeszéd kialakításában. A tagországok külügyminiszterei hétfőn jelölhetik ki az illetékest. (The Guardian)