Kovács Zoltán szerint hálózat mozgatja Hamiltont és Vettelt

POLITIKA
2021 augusztus 01., 06:59

„Talán ez a legaljasabb része annak a kampánynak, amelyet Magyarország ellen folytatnak, hiszen olyan embereket nyernek meg, akik nem tudnak semmit. Honnan tudná egy Forma 1-es pilóta, hogyan élnek a magyarok, milyen következetesen védi az alkotmány és a magyar kormány a családok és gyermekek jogait?” - kérdezte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádióban.

A hétvégi magyar nagydíj előtt két világbajnok versenyző, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is bírálta a Fidesz és a Jobbik által megszavazott homofóbtörvényt. Kovács szerint megszólalásaik példázzák, „hogyan működik ez a hálózat”: ha egy tagállam másként gondolkodik, mint „a nemzetközi mainstream elvárná, beszélő fejeket szólaltatnak meg, akikre figyel a laikus közvélemény”.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos beszédet mond a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. emlékerdejének felavatásán Tapolcán 2020. június 8-án.
photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A törvény - ami kezdetben a gyermekekkel szemben elkövetett bűncselekmények szigorúbb szankcionálását célozta, de az utolsó pillanatban telepakolták LMBTQ-ellenes módosítókkal - tiltja a homoszexualitás népszerűsítését az iskolákban, bár a kormány nem tudta megmondani, mit ért pontosan népszerűsítés alatt. A törvény szerint 18 év alattiak számára elérhető műsorokban, reklámokban megjeleníteni sem szabad a homoszexualitást vagy a transzneműséget.

Kovács ismét arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a törvény miatt nem hagyta jóvá a kormány helyreállítási tervét. A magyarázatot már kormányhatározatba is foglalták, de Brüsszel valójában azt szeretné, hogy a kormány hajtson végre igazságügyi reformot, és adjon megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően kivizsgálják a nemzeti hatóságok. A Bizottság javaslata szerint a tárgyalásokat szeptember 30-ig meghosszabbítják, hasonlóan hat másik tagállamhoz. (via MTI)