Szerdán hagyhatja el Japánt Kriszcina Cimanovszkaja

külföld
2021 augusztus 03., 04:55

Időbe telik, míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alaposan megvizsgálja a fehérorosz futónő, Kriszcina Cimanovszkaja ügyét, mondta a szervezet szóvivője, Mark Adams. Kedd estig szeretnék megkapni a belarusz olimpiai bizottság jelentését a témában.

A sportoló továbbra is a tokiói lengyel nagykövetségen van, és a környezetéből származó hírek szerint szerdán hagyhatja el az országot, írja a BBC.

Kriszcina Cimanovszkaja, a belarusz futónő, aki éppen Lengyelország tokiói nagykövetségén várja, hogyan alakul a sorsa.
photo_camera Kriszcina Cimanovszkaja, a belarusz futónő, aki éppen Lengyelország tokiói nagykövetségén várja, hogyan alakul a sorsa.

Cimanovszkaját a fehérorosz olimpiai csapat vezetői vasárnap váratlanul, akarata ellenére a tokiói repülőtérre vitték. Arra akarták kényszeríteni, hogy azonnal hazautazzon, pedig még pályára sem lépett. Cimanovszkaja szerint ennek az volt az oka, hogy az Instagramon kritizálni merte a csapat vezetőit, amiért nem tudták, hogy a 4X400 méteres női váltó tervezett résztvevői közül egyesek nem léphetnek pályára, így az utolsó pillanatban őt is benevezték erre a számra, amit életében egyszer sem gyakorolt.

A sportoló nem volt hajlandó hazautazni és vállalni a Lukasenka-diktatúra megtorlását, hanem segítséget kért a NOB-tól, és közölte, hogy menekült státuszt fog kérni valahol. A cseh és a lengyel diplomácia rövid időn belül jelezte, hogy befogadnák, ezután utazott a tokiói lengyel nagykövetségre.

Férje közben Ukrajnába menekült a bosszú elől, és a BBC-nek is nyilatkozott. Visszautasította, hogy feleségét pszichés állapota miatt kellett volna hazaszállítani, ahogy a fehéroroszok állították.

Azt mondta, sosem politizáltak, és hazatérnének, ha garantálnák, hogy nem indul ellenük büntetőeljárás.Fehéroroszországban számos sportoló vett részt a tavalyi, Lukasenka-ellenes tömegtüntetéseken, akiktől az állam megvonta a támogatást, és börtönbe csukott.

Az Európai Unió üdvözölte, hogy Lengyelország befogadja a sportolót, Josep Borell fődiplomata szerint ez az ügy újabb példája a Lukasenka-rezsim brutális elnyomásának.